Kuduz genelde ölümcül sonuçlara neden olur bu sebeple köpeklerde kuduz aşısı önemi gün geçtikçe incelenmesi gereken bir konu olmuştur. Köpeklerde kuduz belirtileri ortaya çıktıktan hemen sonra kuduz enfeksiyonu tedavi edilir niteliği taşımaz. Kuduzdan korunmak ve olumsuz etkileri minimuma indirebilmek için köpeklere belirtilen zaman dilimlerinde kuduz aşısı yapılmalıdır.
Köpeklere Kuduz Aşısı Ne Zaman Yapılmalı?
Kutusu aşısı köpekler için temel aşı sınıflandırması içerisinde yer alır. Yavruluk döneminde ve yetişkinlik döneminde bu aşının tekrar edilmesi gereklidir. Yavru köpeklerde aşı takvimi köpeklerde 6-8 haftalık olduklarında başlar. Kuduz aşısı köpek ilk 12 haftayı tamamladığı zaman yaşamın 3. ve 4. aylarında tekrarlanır.
Kuduz aşısı yetişkinlikte yılda bir kez yapılmalıdır. Köpeklerde kuduz aşısı gerekliliği ülkelere göre farklılık gösterir. Bazı ülkelerde kuduz riski bulunmaz ve bu sebeple aşı zorunluluğu olmayabilir. Bazı ülkelerde ise kuduz aşısının içeriğine göre yetişkinlik döneminde aşıların yapılması zaman bakımından farklılık gösterebilir.
Mesela yılda 1 kere yapılması gerekirken 3 yılda bir olarak yapılabilir. Bunlar düşünüldüğü zaman köpek sahibi yaşadığı ülkedeki uygulamaları düşünerekten hareket etmelidir. Ülkemizde kuduz aşısı temel aşı sınıflandırmasında bulunur ve yetişkinlik döneminde her yıl yapılır.
Kuduz Aşısı Köpeklere Yılda Kaç Kez Uygulanmalı?
Kuduz aşısı köpeklere yılda bir kez uygulanması gereken bir aşı türüdür. Ülkemizde yapılması kanunen zorunlu kabul edilir. Bu aşı yavruluk döneminde yapıldıktan sonra yeterli olmaz. Bir takım enfeksiyonlara neden olacak potansiyel durumlar karşısında köpeklere yılda bir kez kuduz aşısı yapılmalıdır.

Kuduz Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?
Köpeklere yapılan kuduz aşısının yan etkileriköpek sahipleri üzerinde endişe yaratır. Bu sebeple köpek sahipleri kuduz aşısını yaptırmak için zamanı öteleyebilirler veya ihmal edebilirler. Aşılar bağışıklık sistemini uyararak çalıştığından sebeple sonrasında ortaya çıkması çıkabilecek yan etkilerden genelde bağışıklık sisteminin uyarılmasıyla alakalı olur.
Köpeklerde kuduz aşısı sonrasında görülen yan etkiler şu şekildedir;
- Hafif derecede ateş,
- Enerji düşüklüğü,
- İştah kaybı,
- Enjeksiyon bölgesinde ağrı ve şişlik.
Her köpek aşıdan sonra belirgin bir şekilde yan etkileri yaşayacak diye bir genelleme yapılmamalıdır. Bazı köpekler hiçbir yan etki yaşamayabilirler. Köpeklerde kuduz aşısı belirtileri genelde birkaç saat içerisinde çıkabilir ve 3-4 gün devam edebilir.
Köpeklerde kuduz aşısının minimum görülen yan etkileri arasından enjeksiyon bölgesinde hissedilen şişlik ve dairesel yapıya sahip alanda tüy dökülmesi gibi semptomlar görülebilir.
Kuduz Aşısının En Nadir Görülen Yan Etkileri
Köpek sahipleri köpeklerde kuduz aşısı önemi konusunda yeterli derecede bilinçlenmeye devam etmektedir. Kuduz aşısı sonrasında çok nadir de olsa ciddi reaksiyonlarla karşılayabilmek mümkündür. Bu durum genelde köpeklerin bağışıklık sisteminin aşırı reaksiyon göstermesi ile alakalıdır.
Nadir görülen yan etkiler aşağıdaki gibidir;
- İshal,
- Kusma,
- Bayılma,
- Göz ve yüzde şişkinlik.
Yukarıdaki belirtileri bazı köpekler kuduz aşısı sonrasında görebilirler. Böyle semptomlar görülmesi sonucunda köpek sahipleri mutlaka veteriner hekimlere başvurmalıdır. Veteriner hekimler köpekleri tedavi ederler ve semptomların ilerlemesini önlerler.
Kuduz Aşısı Köpekleri Ne Kadar Korur?
Köpeklere yapılan kuduz aşısının koruyuculuğu merak edilen konular arasındadır. Hiçbir aşı %100 koruyuculuk sağlamaz. Fakat kuduz aşısı olan köpeklerde enfeksiyon oluşumu nadir görülür.
Böylelikle aşı uygulamasının sunduğu avantajı net bir şekilde görebilmek mümkündür. Düzenli bir şekilde kuduz aşısı olan köpekler, enfekte olan hayvan tarafından ısırıldıklarında veya açık yaralarına hayvan salyası bulaştığı zaman hastalığa karşı korunabilirler.
Aşısı olan bir köpek tanınmayan veya hakkında bilgi sahibi olunmayan bir hayvan tarafından ısırıldığı zaman veteriner hekime gitmesi gerekir. Bağışıklığı güçlendirici ek tedbir alınarak kuduz riski minimuma indirilebilir.
Kuduz Aşısı Köpeklerde Neden Önemli?
Son zamanlarda köpeklerde kuduz aşısı önemi merak edilen konular arasında yerini almıştır. Kuduz memeli hayvanları ve insanları etkileyebilen enfeksiyon türüdür. Kedi ve köpeklerde görülen pek çok enfeksiyondan farklı şekilde kuduz hastalığı zoonotik hastalıkların altında yer alır.
Bu açıdan bakıldığında kuduz aşısının insanları ve köpekleri koruyan bir aşı türü olduğunu belirtebiliriz. Kuduz ihtimali olan bazı ülkelerde farklı düzenlemeler ile beraber kuduz aşısı yaptırımı vardır. Bu sebeple kuduz aşısı köpeklerde önemlidir. Köpek ve insan sağlığı açısından köpeklerin kuduz aşısı olması gerekir.
Köpeklerde Kuduz Belirtileri
Kuduz virüsü vücuda girer. Fakat girer girmez belirti göstermeyebilir. Köpeklerde kuduzun yaygın belirtileri vardır. Aşırı salya, davranış değişiklikleri, saldırganlık, yutma güçlüğü, kas spazmları ve yüksek ateş görülen semptomlardan birisidir.
En çok görülen semptomlardan birisi köpeklerin ağızdan köpük şeklinde salyalar akıtmalarıdır. Belirti gösteren bu kuduz vakasının ne yazık ki bir geri dönüşü yoktur. Virüs ilerledikçe, köpekler kötü etkilenir ve uyaranlardan çok fazla etkilenir. Hareket, ses ve ışık köpekler üzerinde negatif etkiler yaratır.
Kuduzu teşhis etmenin bir yolu olmadığından semptomları doğru şekilde gözlemlemek gerekir. Bir veteriner hekim, bu köpek semptomlarına dayanarak kuduzdan şüphelendiği durumlarda köpek hayatını kaybettikten hemen sonra, beyin dokusundan alınan testi ile net bir şekilde öğrenebilir.
İnsanlara Kuduz Bulaşır mı?
Kuduz enfeksiyonu hayvanlardan insanlara bulaşabilir. Aynı zamanda insanlar arasında yayılabilen hastalıktır. Kuduz, enfekte köpeklerin ısırığı, tükürüğü ve çiziği yoluyla insanlara hızlıca bulaşabilir. Kuduz virüsü tespit edilen bu köpeklerin her türlü bakımını üstlenen kişilerin gittiği veteriner hekimlerin konuyu sağlık yetkililerine bildirmesi gerekir.