Yaşamımızı paylaştığımız canlılardan kedilerin tüy dökmemesi için sahiplerinin bir takım önlemler aldıkları görülecektir. Kediden kediye değişmekle birlikte tüy dökmenin normal olduğu söylenebilir. Aşırı şekilde tüy dökmenin tespit edildiği durumlarda sahiplerin gözlem yaparak bunun üstesinden gelmeye çalışmaları gerekir.
Kedilerin tüylerinin dökülmesi birden çok nedene bağlanabilecek bir meseledir. Belirli oranda normal kabul edilen bu durum bazı kedilerde hastalıkların habercisi olabilir. Çevresel etkenlerle birlikte kalıtsal da olabilen bu sorunun tespiti ile daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlamak kedi sahibinin sorumluluğudur.
Kedilerin Tüy Dökme Nedenleri
İnsanlardaki saçların dökülmesi kadar kedilerin de tüylerinin dökülmesi normal bir olaydır. Bazı kedilerin tüy dökümleri neredeyse görülmezken bazı kedilerde biraz daha fazla tüy dökme görülür.
Yine insanlarda olduğu gibi mevsimlere bağlı olarak da tüy döküm gözlemlenebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta kedinin sürekli bir biçimde ve yoğum tüy dökümünün olduğu durumlardır.
Kedilerdeki tüy dökümünün başlıca nedenlerine bakıldığında;
- Yanlış mama tercihi,
- Psikolojik sorunlar,
- Yaş mama tüketimindeki yanlış kararlar,
- Tüylerinin düzenli taranmaması,
- Mantar ve parazitler,
- Hijyenik olmayan koşullar öne çıkar.
Sevimli canlıları olan kedilerin tüy dökmemesi için ortamın bu canlıya göre düzenlenmesi gerekir. Kedinin kendini rahat ve güvende hissettiği ve bakımlarının bir rutin şekilde yapıldığı zaman tüy dökme şikayetlerinin azaldığı görülebilecektir.
Hangi Zamanlarda Tüy Dökme Gözlemlenir?
Kedilerde tüy döküm döngüsünün sahipleri tarafından gözlemlenmesi gerekir. Çünkü tüy dökme rutini sağlıklı şekilde ilerlemekle birlikte bazı hastalıkların ön belirtisi olabilir. Bunların erken dönemde tespit edilmesi ve kontrollerinin sağlanması kritiktir.
Kedilerin tüy dökme zamanlarına bakıldığında kızgınlık dönemine girmeleriyle birlikte görülebilir. Bu dönemde kedi, birçok değişikliği yaşadığı için tüy dökmesi de olağandır. Bunun için belirli bir zaman dilimi vermek mümkün değildir.
Çünkü her kedinin kızgınlık dönemi farklılaşır. Bazı kediler 9 aylık olduklarında kızgınlığa girerken bazılarında daha geç kızgınlık dönemi gözlemlenir. Hatta dişi ve erkek kedi olmalarına göre de değişkendir.
Kediler yine insanlarda da görülen mevsim geçişlerinde tüylerini dökebilirler. Bu dönemde görülen tüy dökümünün farklı değişkenler olmadığı durumlarda normal karşılanabilmesiyle beraber veteriner hekime bildirilmesinde fayda söz konusudur.
Kedilerin Tüy Bakımları Nasıl Yapılmalı?
Kedilerin tüy dökmemesi için belirli bir düzende bakımlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Kediler, sahipleri tarafından bakılmaya ve kaliteli yaşam sürülmesine imkan tanınması gereken canlılarıdır. Sokak kedileri daha savaşçı olmasıyla bilinirken ev kedileri için bu bakım oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir kedinin tüylerinin canlı görünümde olması ve parlaması gerekir. Aksi durumda kedinin birtakım sıkıntıları olabileceği bilinmelidir. Kedilerin tüy sağlığının korunması için öncelikle mama seçiminin doğru yapılması gerekecektir. Kedinin damak tadına uygun, sevdiği içerikleri barındıran kaliteli bir mama seçimi tüy sağlığı açısından gereklidir.
Kedilerin tüylerinin taranması da dökülen tüylerin alınması ve kedinin rahatlaması açısından önemlidir. Ayrıca taramak kedinin tüyleri daha fazla yutmasını engelleyerek yumak oluşumunu da geciktirir.
Böylece stresten korunan kedinin psikolojik olarak da dengesi korunmuş olur. Özellikle uzun tüylü kedilerde bu rutine daha fazla özen gösterilmeli, yaz ayları gibi kedinin bunalabileceği zamanlarda tıraşlama yapılabilir.
Kediler doğaları gereği kendini temizleyebilen canlılar oldukları için yıkanmaları pek fazla önerilmez. Ancak yine bir kedinin yıkanması gerekiyorsa tüy sağlığına zarar vermeyecek, kedi şampuanlarının kullanılması gerekir.

Kedilerde Beslenme Ve Tüy Dökme İlişkisi
Kedilerin tüylerinin sağlığı tüketim alışkanlıklarından kaynaklı olabilecektir. Buna göre kedilerin bazı gıdalara karşı hassasiyet üretebilecekleri bir gerçektir. Belirli yaştan sonra ya da bazı özel cinslere özel bazı gıdaların tüketilmesi sağlıklı bir tercih olmaz.
Örneğin süt ürünleri olan içerikler için bazı kedilerin hassasiyeti olabilir ve bu tüy dökümünü tetikler. Bir kedinin hangi gıdaya karşı hassasiyet beslediğini anlamının birçok etkisi gözlemlenebilir. Bunlar; kaşıntı, çeşitli mide rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve tüy dökümüdür.
Kedilerde gıda hassasiyeti görüldüğünde daha sağlıklı mama seçimi yapmakla birlikte hayvansal kaynaklı olması durumunda daha fazla protein içeriği olan mamalar değerlendirilmelidir. Bu tür durumlarda ödül maması gibi diğer tercihlere de ara verilmeli ve veteriner hekimin gözetiminde tutulmalıdır.
Kedilerde Doğal Tüy Dökme Süresi Ne Kadardır?
Tüy dökme sorunu kedilerde nedenine bağlı olarak değişmekle birlikte etkisinin sürme süresinde de farlılık yaratır. Kızgınlık dönemindeki bir kedi bu süreyi kısa sürede atlatsa da psikolojik olarak etkisinin sürebilecektir. Dolayısıyla kesin bir süreden bahsedilemez.
Bu durumda kısırlaştırma alternatif bir çözüm olmakla birlikte kedinin strese verdiği tepkiye göre tüy dökme döngüsü farklılaşır. Mevsim geçişlerine göre tüy dökme problemi ise belirli aralıkta sürdükten sonra kesilecektir. Etkisi kediden kediye değişmekle birlikte kısa ve uzun dönemi kapsayabilir.
Tüy Dökme Sorununda Yapılacaklar Nelerdir?
Kedilerde tüy dökümlerinin engellenebilmesi için kaynağının tespiti önemlidir. Sebebi bilindikten sonra bu probleme nasıl yaklaşacağını bilen kişi kolayca üstesinden gelebilir. Kediler titiz ve hassas varlıklar oldukları için özenli davranışlar büyük ölçüde stresten uzak kalmalarına neden olacaktır.
Stressiz bir yaşamda güven ve konforu hisseden kedi daha sağlıklı bir yaşama sahip olacaktır. Kaliteli ve seveceği içerikteki bir mama seçimi, yaş mamadaki sınırlandırmalar, hijyen, su tüketiminin kontrolü ve temiz su verilmesi, bakımlarının ve aşılarının düzenli yaptırılması bir kedinin tüy sağlığını destekleyici davranışlardır.