Hayvan sahipleri için dostlarının sağlığının önemi çok büyük olduğu için pek çok kişi kedilerde parazit tedavisi konusu hakkındaki araştırmalarını sıklaştırıyorlar. Çünkü kediler için parazit çok ciddi sonuçları beraberinde getirebilir. Doğru zamanda gerekli müdahaleleri yaparak olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını engellenmesi gerekir.
Parazit Nedir?
Parazit olarak isimlendirilen organizmalar, kedilerin vücutlarında ya da vücut yüzeyinde yaşayıp kedilerden beslenirler. Hayvan sahipleri genel olarak kedilerinin ev ortamında yaşadıkları için parazit sorunu olmayacağı düşüncesinde olabiliyorlar.
Ancak iç ve dış parazit sorunu kedilerde kendini gösterebilir. Özellikle yavru kedilerde ciddi sorunlara sebebiyet verebilen parazitler ile alakalı gerekli adımların atılması oldukça önemlidir. Kedilerde iç ve dış parazitlerin tedavisinin doğru yapılabilmesi adına ilk olarak parazitler ile alakalı gerekli bilgilere sahip olunmalıdır.
İç Parazitler
Kedilerin başta akciğerlerinde, bağırsaklarında ve kalplerinde olmak üzere iç organlarında yaşayan bu parazitler şunlardır;
- Yuvarlak Solucanlar: Kedilerin ince bağırsağında yaşarlar. Yavru kedilerde sıklıkla görülen bu iç parazit, anne kediden süt yoluyla olabileceği gibi dışkı yoluyla da bulaşabilir.
- Kancalı Solucanlar: İnce bağırsağa yapılan kancalı solucanlar, burada kan emerek yaşarlar. Ağız yoluyla ya da deri üzerinden bulaşır. Kancalı solucanlar başta anemi olmak üzere önemli sağlık sorularına sebebiyet verebilirler.
- Tenya: Kedilerin bağırsak kısmında yaşayan tenyalar, pireler aracılığı ile kedilere bulaşırlar.
İç parazitlerin büyük sorunlara sebep olmasını engellemek adına kedi sahiplerinin mutlaka gerekli önlemleri alması önemlidir.
Dış Parazitler
Kedilerin tüylerinde ve derilerinde yaşayan parazitler dış parazit olarak tanımlanır.
Başlıca dış parazitler ise şunlar olarak isimlendirilir;
- Pireler: Kedilerin kanını emerek beslenirler. Tüy dökülmesi, kaşında ve çeşitli alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilirler.
- Keneler: Kedilerin derisine yapışan keneler, kan emerek beslenen parazitlerdir. Lyme hastalığı başta olmak üzere çeşitli hastalıkların taşıyıcısı olurlar.
- Kulak Akarları: Kedilerin kulak kanallarında yaşayan mikroskobik parazitler olarak tanımlanır. Koyu renkli kulak akıntısına ve şiddetli kaşıntılara sebebiyet verebilir.
Dış parazitler kedilerin vücutlarında görülebilir ya da belirtileri hemen ortaya çıkabilir. Görülmeye başlamadan önce dış parazitlere müdahale edilmelidir.
Parazitlerin Kedilere Olan Başlıca Etkileri
Kedilerin besinlerini emen parazitler, onların beslenme düzenlerini bozarlar. Bundan dolayı da kedilerde enerji kaybı söz konusu olur. Pire ve kancalı solucanların kedilerde bulunması, anemi sorunun ortaya çıkması anlamına gelir.
İç ya da dış parazit fark etmez, bunların kedilerde olması ile beraber kedilerin bağışıklık sisteminde zayıflama oluşur. Aynı zamanda özellikle de dış parazitlerin kedilerde olması, onların ciltlerinde kaşıntılar başta olmak üzere kızarıklık ve tüy dökülmesi sorunları beraberinde getirir.

Kedilerde Parazit Belirtileri
Kedilerin iştahları ne kadar yerinde olsa da parazit olması durumunda kilo kaybetmeye başlarlar. Kilo verme ile beraber midede şişkinlik söz konusu olduğunda zaman yitirmeden kedilerde parazit tedavisi için veterinere gidilmesi gerekir. Bununla beraber kedilerin dışkıları mutlaka kontrol edilmelidir.
Bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, ishal, kan, koyu ve katranlı dışkı çoğu zaman parazit olduğunun belirtileri arasında yer alır. Normalde kediler belirli aralıklar ile kusan canlılardır. Lakin bunu sık olarak yapmaya başladılarsa bağırsak sorunları ya da solucan olmasından şüphe edilmelidir.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi
Veteriner tarafından gerçekleştirilen muayeneler sonucunda iç parazitin hangi türde olduğunun belirlenmesi ile beraber tedaviye başlanır. Genel olarak iç parazitin bulunduğunun belirlenmesi ile beraber antiparazitik ilaçlar oral yolla kediye verilir. Tedavi süresi iç parazite, parazitin vücuttaki yaygınlığına ve kedinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişim gösterir.
Kedilerde Dış Parazit Tedavisi
Dış parazit denildiğinde akla ilk olarak gelen pirelerin tedavisi için başta damlalar olmak üzere şampuanlar, tasmalar ve pire karşıtı spreyler gibi çeşitli ürünler kullanılır. Pirenin bulunması durumunda yalnızca kedilerde parazit tedavisi yapılması yetmez.
Bununla beraber kedinin ortak yaşam alanında bulunan diğer hayvanların ve yaşam alanının da mutlaka pirelerden arındırılması gerekir. Aksi halde gerçekleştirilecek tedaviden istenilen sonuçların elde edilmesi mümkün olmaz.
Kedilerde kene görünmesi halinde ise veteriner müdahalesi ile vücuttan çıkartılmaları gerekir. Daha sonrasında doğru ürünler kullanılarak kene sorununun ortadan kaldırılması sağlanır. Kulak akarlarının bulunması halinde ise temizleyici ve kulak damlası gibi ürünlerin kullanılması gerekir.
Kedilerde Parazit Oluşumun Önlenmesi
Parazitlerin kedilere etki etmemesi adına mutlaka düzenli olarak veteriner kontrolüne gidilmelidir. Yapılacak olan iç ve dış parazit aşıları ile beraber kedilerin parazit kaynaklı yaşayabilecekleri olumsuz durumların önüne geçilmesi sağlanır. Parazit oluşumunun hemen başında ise mutlaka parazit tedavisine başlanmalıdır. Böylece parazitler yayılmadan doğru şekilde müdahale edilmiş olunur.
Kedilerin içerisinde bulunduğu yaşam alanlarının temizliği de yine parazit oluşumunun önlenmesi için gerekli olan diğer bir detaydır. Hem kedilerin bulunduğu alanlar hem de kullandığı eşyalar düzenli olarak temizlenmelidir.
Eğer ki bir alanda kedi ile beraber başka hayvanlar da yaşıyorsa, kedi gibi onların da parazitlerle karşı karşıya kalmamasına dikkat edilmelidir. Böylece parazitlerin kediye bulaşması da engellenmiş olunur. Parazitler, diğer hayvanlarda olduğu gibi kedilerde de yaşam düzeyini ciddi anlamda etkileyen organizmalardır.
İç ya da dış parazit olması fark etmeden, belirtilerinin görülmesinin sonrasında zaman yitirmeden veteriner ile iletişime geçilerek gerekli adımların atılması sağlanmalıdır. Böylece kediler gerek bağışıklık sistemlerinde gerekse derilerinde sorun olmadan sağlıklı şekilde yaşamlarına devam edebilirler.