Kedi sahiplerinin besledikleri kedilerde kızgınlık dönemi ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmazdır. Bu dönemi sıkıntısız şekilde atlatmak için dönemle ilgili ipuçlarını bilmek gerekir. Belirtiler, kedilerin nasıl rahatlatılacağı ve süre gibi konular öğrenilmesi gereken ipuçlarından en önemlilerini oluşturur.
Kedi Kızgınlık Dönemi Nedir?
Ergenlik dönemine ulaşan kedinin çiftleşme isteği yaşadığı döneme kızgınlık dönemi denir. Bu döneme ayrıca kedinin doğurganlık dönemi de denir. Kediler bu çiftleşme dönemine girdiklerinde hem fiziksel hem de hormonal değişiklikler yaşarlar. Bu değişiklikler ise hem kediler hem de sahipleri için sıkıntılı durumlar oluşturur.
Kedilerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Bir kedinin kızgınlık döneminin geldiği ortaya çıkan belirtiler sayesinde anlaşılabilir. Böylelikle gerekli önlemler alınarak bu dönemin sorunsuz atlatılmasına yardımcı olur.
Kedilerde kızgınlık dönemi belirtilerinden bazıları;
- Yüksek sesle miyavlama
- İdrar püskürtme yapma
- Sürtünme davranışında bulunma
- Yuvarlanma ve takla atma
- İştah kaybı yaşama
- Çevreye idrar yapma
- Geceleri bağırma
- Popoyu yukarı kaldırma
- Yere yatma
- Genital bölgesini yalama
- İlgi bekleme
- Evden kaçmaya çalışma
- Çiftleşme pozisyonu alma
Kedinin erkek ya da dişi olması kızgınlık döneminde gösterdiği belirtilerin farklı olmasına neden olabilir. Dişi olan kedilerde belirtilerin yaygın olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle genital bölgeyi yalama sıkça görülür.

Kızgınlık Döneminde Dişi Kedi Nasıl Rahatlatılır?
Dişi kedilerin kızgınlık dönemine girdiği zaman yaşanan sorunlar kişileri yorar. Bu nedenle kedilerin rahatlatılmasına ihtiyaç duyulur. Yapılacak uygulamalar dönemin etkisini tamamen ortadan kaldırmasa da etkisini azaltır.
Kızgınlık döneminde olan dişi kedinin rahatlaması için oyun yöntemi kullanılır. Kedilerle daha sık oyun oynama ve ilgisini oyuna çekmeye çalışma yardımcı olur. Bunun dışında müzik dinletmek kedinin rahatlamasına yardımcı olur. Bunun için sık sık yeni müzikler dinletilir. Ayrıca eğlenceli videoların izletilmesi yardımcı olur.
Kızgınlık döneminde dişi kediyi sakinleştirmek için tıbbi destek alınabilir. Veteriner tarafından önerilen hormon ilaçları, sakinleştirici ilaçlar ve hormon iğneleri kullanılır. Böylelikle dönemin daha kolay atlatılması sağlanır.
Dişi kedinin kızgınlık döneminde rahatlamasını sağlayacak diğer yöntem ise çiftleşmesini sağlamaktır. Bunun için erkek kedi bulunur çiftleşmenin gerçekleşmesi sağlanabilir. Kedinin çiftleşmesi istenmiyorsa kısırlaştırma ameliyatı yaptırılmalıdır.
Kızgınlık Döneminde Erkek Kedi Nasıl Rahatlatılır?
Erkek kedilerin kızgınlık dönemlerinde sakinleştirilmeleri gerekir. Özellikle gece sık sık ağlama veya miyavlama durumları hem sahiplerini hem de çevreyi etkiler. Bu nedenle rahatlatılarak olağan yaşama devam edilmelidir.
Erkek kedilerin rahatlaması için yapılabilecek ilk şey çiftleşmesini sağlamaktır. Böylelikle dönemini tamamlamış olur. Kedinin çiftleşmesi tercih edilmiyorsa kısırlaştırma yapılarak sorun tamamen ortadan kaldırılabilir. Kısırlaştırma sonrasında kızgınlık döneminin belirtileri en aza iner.
Erkek kedinin kısırlaştırılması ya da çiftleşmesi istenmiyorsa farklı yöntemlere başvurulmalıdır. Bunlara ilk örnek kediyle uzun vakit geçirerek enerjisini atlamasını sağlamaktır. Bunun dışında iştahsızlık yaşamaları mümkündür. Bu durum yaşandığında mamaların bir süre onlardan uzak tutularak acıkmaları sağlanabilir.
Kediler Kızgınlık Dönemine Ne Zaman Girer?
Kedilerde kızgınlık dönemi görülmesi için kedinin ergenliğe ulaşması şarttır. Bir kedinin ergenliğe ulaşması içinse genel olarak doğumu üzerinden 6 aylık sürenin geçmesi gerekir. Bu süre genel olarak yaşanıyor olsa da bazı kedilerde üreme döneminin 5 ayda başladığı görülür. Bunun dışında kızgınlık dönemine daha geç giren kediler de vardır.
Kızgınlık dönemine mevsimsel açıdan bakıldığında ise bahar mevsimleri dikkat çeker. Sonbahar ve ilkbahar ayları kedilerin çiftleşmesinin en yaygın görüldüğü zamanları oluşturur. Özellikle Mart ayı doğurganlık oranının arttığı ay olarak kabul edilir.
Her kedinin bahar aylarında kızgınlığa girmesi mümkün değildir. Yaşadığı çevre, yaşı, sağlık durumu ve gelişim süreci zamanın belirlenmesinde etkilidir. Bazı bölgelerde kedilerin yıl boyunca üreme faaliyeti gösterdikleri bilgisi vardır. Bu dönemin iyi tespit edilmesi yavrulaması istenmeyen kediler için son derece önemli konudur.
Kedilerin Kızgınlık Dönemi Ne Kadar Sürer?
Bir kedinin kızgınlık dönemi minimum 7 gün (1 hafta) sürer. Sürenin 2 hafta ve üzerine ulaştığı durumlar vardır. Genel olarak kedi çiftleştiğinde ya da kısırlaştırıldığında süreç tamamlanmış olur. Minimum 7 günlük süre içerisinde ise kediler çiftleşmeye son derece hazır olurlar ve fırsatları değerlendirirler.
Kızgınlık döneminin yıl içerisinde birkaç kez tekrarlandığı örnekler vardır. Bu durumda çiftleşme üzerinden belirli bir süre geçtikten sonra yeniden kızgınlık belirtileri ortaya çıkar. Bunun yavru istemeyen kişilerin kısırlaştırma önlemini almayı düşünmesi gerekir.
Kedi Kızgınlık Döneminde Aşı Yapılır Mı?
Kedilerin çiftleşme döneminin etkilerini azaltmak için hormon aşısı yapılması mümkündür. Böylelikle hormonal değişiklikler kontrol altına alınır. Bu da çiftleşme isteğinin ortadan kalkmasını sağlar. Buna bağlı olarak kızgınlığın belirtileri yok edilmiş ya da ertelenmiş olur.
Hormon aşılarının kedilere yaptırılması için belirlenmiş tarih yoktur. Bu nedenle kişilerin kedilerin dönemini takip ederek aşılarını erkenden yaptırmaları mümkündür. Böylelikle yavrulama durumu ortadan kalkmış olur.
Kediler Kızgınlık Döneminde Kısırlaştırılır Mı?
Kedilerin ergenlik dönemlerinde 6 ay itibariyle girdiği görülür. Bu dönemden sonra kızgınlık belirtileri yaşanmaya başlar. Kısırlaştırma işleminin ise kedinin 1 yaşına gelmesiyle birlikte yaptırılması önerilir.
Böylelikle işlemin etkisi daha kalıcı olur. Ayrıca kedilerin üzerinde tehlike oluşturma durumu yaşanmaz. Ancak daha önceki dönemlerde de kedi sahiplerinin isteğiyle kedilerde kısırlaştırılmanın yaptırılması mümkündür.
Kedinin kısırlaştırılması için kızgınlık döneminin gelmesini beklemeye gerek yoktur. Kedi en az 6 aylık veya 1 yaşında olduğunda işlemin yaptırılması mümkündür. Böylelikle yavrulamanın engellenmesi sağlanır. Ayrıca yaşanacak üreme dönemi etkileri ortadan kalkar. Kedilerde kısırlaştırma için daha detaylı bilgiyi Yavru Kedilerde Kısırlaştırma başlıklı makalede bulabilirsiniz.