Kedilerde iç ve dış parazit sorunları sıklıkla görülen sorunlar arasında yer alıyor. Evcil hayvanların parazit sorunlarına karşı korunabilmesi için düzenli olarak aşı yapılması gerekiyor. Kedilerde, parazitler farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor.
Yavru kedilerin bünyesi daha hassas oldukları için bağırsak sorunları ile iç parazitler ortaya çıkabilecektir. Parazit hastalıkları, iç parazit ve dış parazit olarak değerlendirilir. Her ikisinin de nedenleri ve belirtileri farklıdır.
İç parazitler, iç organları etkilediği için kedilerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Parazit sorunlarına karşı önlem alabilmek için aşı takviminin takip edilmesi ve aşıların zamanında yapılması gerekiyor. Kedilerin yaşam alanlarının ve vücut temizliklerinin doğru yapılması, parazit gibi ciddi sorunların önlenmesini sağlayacaktır.
Kedilerde Dış Parazitler
Kedilerde iç ve dış parazitler oldukça yaygın bir sorundur ve kedilerin sağlığı üzerinde ciddi bir sorunlar oluşturur. Dış parazitlerin nedenleri ve belirtileri şunlardır:
Pirler, kedi vücudunda yer aldığında ve yoğunlukları arttığında, parazit rahatsızlıklarına neden olur.
Belirtileri arasında şunlar yer alır;
- Yoğun kaşınma ve tırmalama.
- Ciltte kızarıklık,
- Tüylerin dökülmesi ve pullanması.
Keneller, kedilerde dış parazite neden olabiliyor. Kedilerin kenelerden korunması, parazit hastalılarına karşı önlemlerin alınmasını sağlar.
Kene ısırmaları ile oluşacak dış parazit belirtileri şunlardır:
- Deride şişkinler veya yumru oluşması,
- Halsizlik ve iştahsızlık.
- Ateş.
Bu belirtiler ile karşılaşıldığında, veteriner bilgilendirilmeli ve gerekli bakım, tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmalıdır.
Kedilerde İç Parazitler
Kedilerde iç parazitler, bağırsaklarda ortaya çıkar ve sindirim sisteminin bozulmasına neden olur. Sindirim sistemi sorunları ile çeşitli hastalıklara da neden olabiliyor.
İç parazite neden olun durumlar şunlardır;
- Yüzük kurdu,
- Kıl kurdu,
- Toksoplazma,
- Şeritler,
Yüzük kurdu, ishal, kusma, kilo kaybı, karın şişkinliği, tüy dökme gibi belirtilerle kendisini gösterir. Kıl kurdu parazitleri de kedilerde yüzük kurdu belirtilerine benzer belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur.
Toksoplazma, en yaygın görülen iç parazitlerdir. Kedilerde, iştahsızlık, ateş ve solunum sorunları olarak kendisini gösterir. Şerit parazitleri ise kusma, ishal, karın şişkinliği ve kilo kaybı olarak görülebilecektir. Tüm iç parazit sorunları tedavi edilebiliyor. Düzenli olarak veterinere kontrol ettirmek, birçok sorunun erken teşhis edilmesini ve tedavilerin uygulanmasını sağlayacaktır.
Kedilerde İç ve Dış Parazit Aşıları
Kedilerde iç ve dış parazit aşılarının yapılması çok önemlidir. Kedilerin iç organlarına ve derilerine tutunarak yaşamaya çalışan parazitler, iç ve dış olmak üzere iki grupta inceleniyor. İç parazitler iç organlarda, dış parazitler ise kedinin derisi üzerinde yer alır. Her iki parazit türü de, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Bunun için parazit aşılarının zamanında ve düzenli yaptırılması önem taşıyor. Kedilerde görülen iç ve dış parazit sorunları, sadece kedinin değil aynı ortamdaki insanların sağlıkları içinde ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Evcil hayvanların sağlıklı olabilmesi için tüm aşılarının yaptırılması gerekiyor. Bu konuda tüm detayları Kedilerde İç Dış Parazit Aşısı Merak Edilenler başlıklı makalede bulabilirsiniz.
Kedilerde Parazit Aşıları Ne Zaman Yapılır?
Evcil hayvanların cinsine göre aşı programları belirlenip uygulanmaktadır. Kedilerde iç ve dış parazit sorunları için yapılması gereken aşılar, 1 yaşını doldurmuş kedilere uygulanıyor. 1 yaşını doldurmuş olan kediler için 3 aylık dönemlerde hem iç hem de dış parazit aşılarının yaptırılması gerekiyor.
Veteriner tarafından parazit aşılarının her 3 ayda bir yapılması tavsiye ediliyor. Kedilerde, parazit aşıları için 1 yaşını doldurmasını beklemeye gerek yoktur. 6 – 8 haftalık olduklarında aşıları yapılmaya başlanabilir ve her 3 ayda bir tekrarlanması gerekmektedir. Yine bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için Kedi Aşı Takvimi yazısını inceleyebilirsiniz.
İç Ve Dış Parazit Belirtileri
Kedilerin vücut yapılarına, genel sağlık durumlarına ve cinslerine göre iç dış parazit belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Yavru kediler daha duyarlıdır ve bağırsak kurtlarına karşı dirençleri düşüktür. Kedilerde ortaya çıkabilecek iç ve dış parazit belirtilerini gözlemleyebilenler, erken tedavi ile sorunun hemen giderilmesini sağlayabilecektir.
Kedilerde ortaya çıkan parazit belirtileri şunlardır:
- Anüste kızarıklık ve şişkinlik,
- Kanlı ishal ve dışkılama,
- Karın şişkinliği,
- Halsizlik,
- Kusma,
- Tüylerin kabarması,
İç organlarda ortaya çıkabilecek iç parazitler, organların doğrudan etkilenmesini ve ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Parazit belirtileri görüldüğü anda veteriner ile iletişime geçilmeli ve gerekli önlemler alınmaya başlanmalıdır.
İç ve dış parazit sorunlarına karşı, kedi aşı takvimin uygulanması, genel sağlık durumlarının takip edilmesi gerekiyor. Parazit belirtilerinin oluştuğunu görenler, kedinin sağlığı kadar kendi sağlığını da düşünmeli ve tedavi için gerekli işlemlere hemen başlamalıdır.

Kedilerde İç Parazit Tedavileri
Kedilerde ciddi sağlık sorunlarına yol açan iç parazit rahatsızlıklarının tedavileri, veterinerler tarafından uygulanır. Veteriner, hastalık belirtilerine göre gerekli tanı ve muayene işlemlerini başlatır. Genel muayene haricinde, laboratuvar testleri yapılır ve test sonuçlarına göre parazit türü, miktarı, uygulanacak tedavi yöntemleri belirlenmektedir.
İç parazitler için düzenli veteriner kontrolü ve anthelmintik ilaçlar kullanılmalıdır. İlaç tedavileri, iç parazitlerin öldürülmesini ve vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Kedi sağlığı açısından dış parazitlerde tehlikelidir. Bu parazitlerin tedavileri için kene ve pireler karşı tropikal ilaçları ya da bu canlılara karşı yelek ve yakalar kullanılabilmektedir.
Kedinin yaşam alanının temiz tutulması, kedi yataklarının sürekli temizlenmesi, parazit türü canlıların oluşmasını önlemek gerekiyor. Düzenli veteriner kontrolleri, genel sağlık durumunun takip edilmesini ve parazit aşıları ile diğer aşıların zamanında yapılmasını sağlayacaktır. Dış parazitlere karşı kullanılacak olan ilaçlar, daha çok kedinin boyun ve sırt bölgelerine damlatılarak kullanılmaktadır.