Kedilerde hamilelik dönemi kızgınlık dönemi olarak bilinen zamanda başlar. Kedilerin kızgınlık dönemleri dört, beş gün kadar sürer ve bu dönemde çiftleşirlerse hamile kalabilirler. Hamilelik dönemi, kızgınlık dönemi sonrasında başlar ve döllenmiş yumurtaların rahimde gelişmeye başladığı süreç olarak tanımlanır.
Kedilerin hamilelik dönemleri 63 ile 65 arasında değişir. Kedilerin cinslerine ve hamilelik dönemindeki beslenme durumlarına göre hamilelik süreleri birkaç gün farklılık gösterebilecektir. Bu süreçte kedinin beslenmesine ve sağlığına dikkat edilmelidir.
Mümkün olduğu kadar, hamilelik sürecinde ve doğum aşamasında veteriner kontrolünde olması sağlanmalıdır. Kedi bakımı ve hamilelik dönemleri hakkında bilgi sahibi olanlar, kedilerin fiziksel görüntülerinde ve davranışlarında meydana gelen değişimlerle hamile olduklarını anlayabilirler.
Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?
Kedilerin fiziksel görüntülerine bakarak, ilk başlarda hamile olduğunu anlamak zordur. Veterinere yaptırılacak olan ultrason, röntgen, kan tahlili ve fiziksel muayeneler ile hamile olduğu anlaşılabilir.
Genellikle, kedilerde hamilelik dönemi davranışsal değişiklikler ortaya çıkmayabiliyor. Bazı kedilerde daha agresif hareketler, çevresindekilere daha bağlı davranışlar görülebiliyor. Kedilerden meydana gelebilecek olan bazı hormonal değişikliklerde, hamilelik belirtilerinin görülmesine neden olabiliyor.
Yalancı gebelik durumları da meydana gelebiliyor. Hamile kalan kedilerde, 15. Günden sonra meme uçlarında kırmızılaşma meydana gelebilir. 3. Ve 4. Haftadan sonra karın bölgelerine dokunulmasına izin vermeyecektir.
Kedilerde Hamilelik Süreci
Kedilerin üremesi, doğum yöntemi ile olur. Memeli hayvanlardır ve gebelik süreci sonrasında doğum yaparak ürerler. Sağlıklı bir kedi, 9 aylık olduktan sonra doğum yapacak yetişkinliğe erişmiş olur. Kedilerin üremeye hazır hale gelmeleri, yetiştikleri ortamlara ve beslenme şartlarına göre değişir. Bunun için bu süre 6 ay ile 12 arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Kedilerin hamilelik süreçleri, 63 – 65 gün sürüyor ve bir kedi yılda 3 kez doğum yapabiliyor. Sağlıklı bir kedi her doğumda en az 2 en fazla 5 -6 yavru doğurabiliyor. Tüm memelilerde olduğu gibi kedilerde de hamilelik süreci zordur ve cinslerine göre bu sürecin zorluğu değişir.
Kedilerde Hamilelik Belirtileri
Kedilerin hamile olduğunu anlamak için hamilelik sürecinin 3, 4 haftalık olması gerekiyor. İlk birkaç haftada anlamak zordur. Kediler çiftleştikten sonraki 24 saat içerisinde hamile kalabilirler. Kedilerinin çiftleşme tarihini bilenler, doğum zamanını da hesaplayabilecektir.
Kedilerde hamilelik dönemi başlangıcı ile ortaya çıkan belirtiler şunlardır:
- Meme şişmesi ve meme uçlarında renk değişimi,
- İştah değişiklikleri,
- Kilo artışı,
- Davranış değişiklikleri,
- Karın bölgesi gerginliği,
- Yorgunluk hissi,
- Mide bulantısı ve kusma,
Bu belirtiler, hamile kalan kedilerde sıklıkla görülebiliyor. Kesin tanı koyabilmek için veteriner kontrolünden geçirilmesi ve bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor.
Hamilelik Döneminde Davranış Değişiklikleri
Kedilerin davranışlarında meydana gelen değişiklikler, hamilelik belirtileri arasında yer alıyor. Hamilelik dönemi davranış değişiklikleri iki şekilde gözlemlenebilir. Birincisi, kedi daha fazla ilgiye ihtiyaç duyar ve sürekli şefkat görmek ister. İkincisi ise bunun tersidir. Sürekli saklanır ve yalnız kalmayı tercih eder.
Normalinden farklı davranış sergilediği görüldüğünde, hamile olduğundan şüphelenilmeli ve diğer belirtiler gözlenmeye çalışılmalıdır. Kedinin daha fazla şefkat beklemesi ya da yalnız kalıp saklanmaya çalışması, hamilelik döneminde kendisini savunmasız hissetmesinden kaynaklanıyor. Daha fazla sevgiye ihtiyaç duyabilirken, olduğundan daha agresif olabileceği de görülebilecektir.
Hamile Kedilerin Bakımı
Kedilerde, insanlar gibi hamilelik dönemlerinde özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Kedilerde hamilelik belirtilerinin izlenmesi, gebelik süreci hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar. Beslenmesine dikkat edilirken, genel sağlık durumuna da dikkat edilmelidir.
Hamile bir kedide meydana gelen vajinal kanamalar, normal değildir ve en kısa sürede veterinere muayene ettirilmelidir. Kedilerde de düşük yapma riski vardır ve hamileliğin ilk dönemlerinde görülebilir. Hamile kedi bakımlarına özen gösterilmeli, iç ve dış parazitlerden korunmalıdır.
İç parazitler doğmamış yavrular içinde risktir. Bu durumda parazit ilaçlarının kullanılabilmesi için mutlaka veteriner hekim önerileri dikkate alınmalıdır. Önerilmeyen ilaçlar yavrulara zarar verebilecektir.
Doğum Öncesi Süreçte Ne Yapılmalı?
Kedilerin çiftleşmeden sonra hemen hamile kalmaları yüksek ihtimallidir. Çiftleşme dönemini takip edenler, gebeliğin ikinci haftasından sonra veteriner hekime muayene ettirmelidir. Doğum öncesi süreçte muayeneler düzenli olarak yapılmalıdır.
Hamilelik döneminde yapılması gereken aşılar düzenli yaptırılmalı, vitamin takviyeleri, veteriner önerilerine göre kullanılmalıdır. Doğum zamanı yaklaştığında, kedinin kendisini rahat hissedebileceği bir ortam hazırlanmalıdır. Bazı kediler, yerlerini kendileri seçebilir. Bu konuda ısrarcı olmamak ve kedisinin seçtiği yerin uygun bir şekilde hazırlanmasını sağlamak gerekir.
Kedilerin hamilelik süreleri ortalama 2 aydır. Kedinin cinsine ya da sağlıklı olmasına göre birkaç dün uzayabiliyor. Kediniz hazırlanan yerde kalıyor ve buradan çıkmayı ret ediyorsa, doğum yaklaşmış demektir.
Doğum Anında Ne Yapılmalı?
Kediler, bir hamilelik döneminde en az 2 yavru meydana getirirler. Birden fazla yavru meydana getirdikleri için doğumları 24 saat sürebiliyor. Kediler, doğumdan önce genital bölgelerini yalar ve kendisini doğuma hazırlar.
Doğum sırasında hızlı nefes alıp verir ve mırıltılar çıkartır. Doğum anında kedinin kendi haline bırakılması gerekiyor. Doğum başlangıç belirtilerinin oluşmasına rağmen 24 saat içerisinde doğum meydana gelmemiş ise hemen veterinere bilgi vermek gerekiyor.
Doğum başladığında ilk yavru yarım saat içerisinde doğar ve devamında her 15 – 20 dakikada bir yeni yavruyu doğurmaya devam eder. Tüm yavrular doğduktan sonra anne kedi yavrularını yalayarak temizlemeye başlar. Bu süreçte kediye müdahale edilmemelidir.