Viral hastalıklarda arasında yer alan kedilerde gençlik hastalığı, tedavi edilmemesi halinde ölümcül sonuçları beraberinde getiren hastalıklar arasında kendine yer bulmasıyla biliniyor. Kedi sahipleri, hastalık ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olan virüs ile alakalı sahip olacakları bilgiler ışığında, ortaya olumsuz sonuçların kendini göstermemesi adına gerekli olan adımları atmış olurlar.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir?
Panlökopeni, kedi genç hastalığı isimleri ile de bilinen bu hastalık; dünyanın pek çok yerindeki kedilerde kendini gösteren son derece bulaşıcı ve ölüme sebebiyet veren hastalıklar arasında yer alıyor. Kedilerde gençlik hastalığı ağırlıklı olarak yavru kedilerde ortaya çıkar. Hastalığa sebebiyet veren parvovirüs incelendiği zaman da görülebileceği üzere oldukça dirençli bir yapıya sahiptir.
Özellikle de organik materyaller ile virüsün korunması halinde virüs oda sıcaklığında yaklaşık olarak 1 sene boyunca yaşayabilir. Aşılama ile beraber kedilerde görülme sıklığında azalmalar olsa da aşısı olmayan kedilerdeki görülme düzeyi de her geçen gün artıyor. Kötü sonuçlar ile karşılaşmak istemeyen kedi sahiplerinin mutlaka bu hastalık hakkında gerekli olan bilgileri elde etmeleri gerekir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Neden Olur?
Kedi panlökopeni virüsü (FPV) olarak isimlendirilen parvovirüs ailesindeki bir virüs sebebiyle ortaya çıkar. Aynı aile içerisinde yer alan diğer bir virüs de köpeklerde olması halinde parvovirüs hastalığına sebep olur.
Parvovirüs olarak isimlendirilen bu virüsler son derece dayanıklı yapıya sahiptir. Bu virüs sadece ciddi anlamda güçlü olan dezenfektanların kullanılması ile öldürülebilirler. Kedi gençlik hastalığına sebep olan bu virüs, uygun koşullarda olması halinde 1 yıl ve üzeri süre hayatta kalma imkanına sahip olması ile bilinir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Bulaşıcı Yapıda Mıdır?
Kedi sahiplerinin hastalık ile alakalı en fazla araştırma yaptıkları konulardan bir tanesi, virüsün bulaşıcı yapıda olup olmadığı. FPV virüsü kaynaklı olan bu hastalığın bulaşıcılık oranı ciddi anlamda yüksektir.
Enfekte olmuş kedinin idrarı, dışkısı gibi vücut sıvıları ile temas edecek kedilere hastalık bulaşır. Bununla beraber dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ise sadece kedilerin birbirleri ile temas etmesi sonrasında bulaşmamalarıdır. Enfekte olan kedilere temas edip kendini dezenfekte etmemiş olan bireyler de virüsün kedilere bulaşmasına sebep olabilir.
Bir ortam içerisinde enfekte olmuş kedide bulunan virüs, var olan en temiz koşullarda dahi hayatta kalmayı başarabilir. Yavru kediler de gerek rahimde gerekse anne sütü emerken bu virüse yakalanabilir. Eğer ki rahimdeyken yakalanırlarsa, ortaya çıkacak sonuçlar pek iç açıcı olmaz.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Belirtileri
Kendi içerisinde çeşitli belirtileri barındıran bu hastalıkta, aşağıdaki belirtilerin kendini gösterip göstermediği konusuna mutlaka dikkat edilmelidir.
- Dehidrasyon
- Dışkıda kan
- Kusma
- Kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalması ile beraber anemi oluşması
- Tüylerde sertleşme ve kalınlaşma
- Koordinasyon eksikliği başta olmak üzere çeşitli nörolojik semptomlar
- Saklanma eğiliminde artış
Bu belirtilerin kedide kendini göstermesi sonrasında hiç zaman kaybetmeden veteriner ile iletişime geçilmesi gerekir.

Kedilerde Gençlik Hastalığının Teşhisi
Belirtilerin kendini göstermesi sonrasında kedilerde gençlik hastalığı sorunun ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenmesi adına mutlaka veteriner tarafından gerekli olan incelemelerin eksiksiz şekilde yapılması gerekiyor.
Yapılacak fiziksel muayenenin yanı sıra idrar tahlili, tam kan sayımı, biyokimya profili gibi rutin olarak bilinen laboratuvar testleri yapılır. Gerekli görüldüğü durumlarda kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin kayıp oranı incelenir.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Tedavisi
Teşhisin yapılması sonrasında hiç zaman yitirmeden tedaviye başlanması gerekir. Kimi durumlarda kedinin hastanede yatması da söz konusu olur. Tedavi ile alakalı planlama yapılırken ilk olarak amaç, kedinin vücudunda ortaya çıkan düşük sıvı seviyesini düzeltmek ve elektrolit dengesini doğru şekilde sağlamak olmalıdır.
Sonraki süreçteki tedavi ise hastalık kaynaklı görülen semptomlara ve hastalığın seviyesine bağlı olarak planlanır. Birden fazla kedinin aynı ortamda yer aldığı yaşam alanlarında ise hastalığın diğer kedilere yayılmasının engellenmesi adına hasta olan kedinin hastanede izole edilmesi tavsiye edilir.
Tedavi esnasında kendinin destekleyici bakıma da ciddi anlamda ihtiyacı bulunur. Kedinin hastaneden dönmesi sonrasında onda var olan bütün semptomlar ortadan kalkana dek veteriner hekim tarafından gerekli onay alınana kadar diğer kediler ile temas etmesinin önüne geçilmelidir. İzolasyon süreci, hastalığın iyileşme seyrine bağlı olarak 6 haftaya kadar sürer.
Kedilerde Gençlik Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler
Düşünülenin aksine kedilerde gençlik hastalığı yalnızca yavru kedilerde değil, her yaş grubundaki kedide ortaya çıkar. Bundan dolayı da kedilerin aşılanmasına dikkat edilmelidir. Bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Kedi Aşı Takvimi konulu yazıyı okuyabilirsiniz.
Kedilerde ortaya çıkan gençlik hastalığının insanlara bulaşma riski bulunmaz. Fakat enfekte olan kediler ile temas edilmesi sonrasında gerekli tedbirler alınmadan diğer kedilerle temas edilmesi sonucunda virüs sağlıklı kedilere bulaşır.
Gençlik hastalığı olup iyileştirilen kedilerin yaşam alanlarındaki dezenfeksiyon çalışmalarının mutlaka en kapsamlı şekilde yapılması gerekir. Bunun nedeni ise hastalığı atlatmış olan kedilerin tekrardan enfekte olma ihtimalleridir.
Antibiyotiklerin kedi genç hastalığı tedavisi aşamasında herhangi bir etkisi bulunmaz. Bundan dolayı da veterinerin onayı olmadan kesinlikle antibiyotik dahil olmak üzere hiçbir ilacın kediye verilmemesi gerekir.
Aksi durumda yapılacak tedavi esnasında iyileşme sürecinde ciddi anlamda sorunların kendini göstermesi söz konusu olur. Böylesi sonuçların olmaması adına tedavi süreci sırasında yalnızca veteriner tarafından belirtilen detayların üzerinde durulması gerekir.