Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde egzama oluşması da sıklıkla görülebilen durumlar arasında yer alıyor. İnsan vücudunda da görülmekte olan pek çok deri hastalığı aynı şekilde kedilerde de kendini gösterebilir.
Pek çok farklı faktörün devreye girmesi ile beraber kendini gösteren egzamanın kedide bulunması ile beraber insanların hiç zaman kaybetmeden gerekli olan adımları profesyoneller eşliğinde gerekli adımlar atılmalıdır.
Kedilerde Egzama Nedir?
Kedilerde ağırlıklı olarak stres ve alerji kaynaklı kendini gösteren egzama, cildin tahriş olmasına ya da iltihaplanmasına sebebiyet veren deri hastalıklarından bir tanesidir. Bundan dolayı da kedi egzaması olarak tanımlanan hastalık, kedinin cilt kısmında kabuklanma, kızarıklık ya da tahriş belirtileri ile kendini gösteren iltihaplanmayı tanımlar. Başta kuyruk tabanı çevresi olmak üzere alt omurga, yüz, burun, kulaklar, karın ve yan bölgelerde de egzama belirtileri ortaya çıkar.
Kedilerde Egzama Neden Ortaya Çıkar?
Bir kedide egzamanın ortaya çıkmasına sebep olan birçok faktör bulunur. Pire ısırıkları, kedinin bulunduğu ortamda kullanılan kimyasallar gibi farklı tetikleyicilerden kaynaklı egzama gelişimi söz konusu olabilir. Bundan dolayı mutlaka kedinin nelere karşı alerjisi olduğu ile alakalı yeterli düzeyde bilgi sahibi olmak gerekir.
Diğer bir faktör ise strestir. Aynı alerjen maddeler kaynaklığı olduğu gibi stres kaynaklı egzama da sıklıkla kedilerde ortaya çıkabilir. Kedide egzamanın neden kaynaklandığının net olarak belirlenmesi, tedavi sürecinin daha başarılı ilerlemesi açısından oldukça önemlidir.
Kedinin Çok Kaşınması Egzama Kaynaklı Mı?
Kedinin çok fazla kaşınmaya başlamasının yanı sıra cildinde tahrişten kaynaklı belirtiler bulunuyorsa, ortaya çıkan bu durum kedide bir çeşit deri sorunu ortaya çıktığı anlamına gelebilir.
Ancak cilt sorunları ve kaşıntı farklı nedenlerden dolayı kendini gösterebilir. Bunlardan biri egzama olsa da mantar enfeksiyonu, parazitler, alerjik reaksiyon, cilt enfeksiyonu gibi çeşitli sebeplerden kaynaklı da ortaya çıkabilir. Kesin tanı ve tedavinin yapılabilmesi adına veteriner tarafından gerekli kontrollerin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenler kedilerde diğer görülen hastalıklarla da karıştırmamak için Yavru Kedilerde Sıkça Görülen Hastalıklar başlıklı yazıyı detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Kedilerde Egzama Belirtileri
Farklı şekillerde gelişebilen kedilerde egzama sorununda aşağıda bulunan belirtiler çoğunlukla egzamanın göstergesi olsa da farklı cilt problemlerinin de belirtileri içerisinde yer alır. Dolayısıyla kedisinde aşağıdaki belirtilerin yer alan kişilerin mutlaka veterinere danışması gerekir.
- Sıklıkla kaşınma
- Tüy dökülmesi
- Ciltte küçük yumrular ya da lezyonlar oluşması
- Tüylerde bölgesel olarak döküntü
- Boyun, baş ve sırt bölgesini etkileyen yoğun kaşıntı
- Deride kötü koku
- Cilt dokusunun renk değiştirmesi
- Kedinin kaşınırken tüylerini koparması
- İştahsızlık
- Davranışlarında değişim ya da huysuzluk
- Egzamanın anüs bölgesi, sırt, karın ya da bacak arasında olması halinde aşırı kaşınma ve yalanma.

Bu belirtilerin kendini göstermesi durumunda veteriner tarafından yapılacak incelemeler ile bu durumun neden kaynaklı olduğu belirlenir. Sonrasında da buna göre tedaviye başlanır.
Kedilerde Egzama Tedavisi Öncesi İncelemeler
Veteriner tarafından yapılacak olan inceleme sırasında gerek derinin gerekse tüylerin durumu detaylıca incelenir. Ardından genel sağlık durumu incelenir. Sağlık geçmişinin ve yaşamış olduğu alandaki çevresel faktörler hakkında bilgilerin alınması ile beraber çeşitli testler yapılır. Testlerden elde edilecek sonuçlara göre tedavi şekli belirlenir.
Kedilerde Egzama Tedavisi
Yapılacak testler sonrasında egzamanın belirlenmesi ile beraber tedavi sürecine geçilir. Tedavide, egzamanın oluşmasına sebebiyet veren etkenlerin ele alınması hedeflenir. Veteriner tarafından gerçekleştirilmiş olacak test sonuçlarına bağlı olarak krem ya da ilaçlar reçete edilir. Bu aşamada kedinin kremi yalaması ve cildin iyileşmesini geciktirmemesi adına yakalık ya da yara koruyucu korse kullanılması tavsiye edilir.
Gerçekleştirilecek tedaviler sırasında egzama ile beraber kendini gösteren şikayetlerin giderilmesi adına lokal tedavilerin uygulanması oldukça önemlidir. Ciltte başta tahriş olmak üzere kendini gösteren sorunların yanı sıra tüy sağlığının da bu aşamada desteklenmesi gerekir.
Kedide kendini gösteren egzama belirtilerinin yok edilmesinin sağlanmasının yanı sıra egzamanın tekrarlanmasının da önüne geçilmesi gerekir. Bunun içinse egzamanın ortaya çıktığı durumların düzeltilmesi gerekir.
Stres kaynaklı egzama durumunda çevresel koşullar iyileştirilmeli ve strese sebebiyet veren etkenlerin azaltılması için adımlar atılmalıdır. Alerji kaynaklı egzamanın olması halinde ise kedi için kullanılan mamanın değiştirilmesi gerekir. Doğru mamanın seçilmesi ile beraber egzamanın ortaya çıkmasının engellenmesi sağlanır.
Evde Yapılacak Egzama Tedavisi
Veteriner tarafından kedide egzama sorununun giderilmesi adına atılacak adımların daha iyi hale getirilmesi adına kedi sahiplerinin evlerinde yapmaları gereken bazı önemli şeyler bulunuyor. Bunların başında gelen ise kedinin yaşam alanının her zaman temiz tutulmasıdır. Evde yer alan alerjenlerin ve tozların devamlı olarak temizlenmesi, egzamanın belirtilerinin azaltılmasını sağlar. Diğer bir önemli faktör ise beslenmedir.
Egzamanın gıda kaynaklı olması durumunda mutlaka veteriner tarafından belirlenmiş olan diyete harfiyen uyulmalıdır. Tedavi için verilen ilaç, krem ve solüsyonların doğru olarak uygulanması da yine önemli bir detaydır. Ancak özellikle de krem ve solüsyon uygulaması sonrasında kediler çoğunlukla ilgili bölgeyi yalama ya da kaşıma eğilimi gösterebilirler.
Böylesi durumların söz konusu olmaması adına mutlaka doktor tarafından önerilmiş yakalık, korse gibi ürünler kullanılmalıdır. Doğru dozlarda kullanılan ve kedinin müdahale edemediği solüsyon ve kremler, ilgili bölgelerde ortaya çıkan tahrişin, yumruların ve kötü görüntünün ortadan kaldırılmasını sağlar. Tüy ve cilt bakımı için gerekli takviye ürünlerin kullanılması ile beraber de kedi, sağlıklı cilt ve tüy yapısına sahip olur.