Can dostlarımız kedilerde deri yaraları önemli ve ciddiye alınması gereken sağlık problemleridir. Deri problemleri birçok farklı nedenle meydana gelebilir. Bu yaraların kontrol edilmesi, takip edilmesi son derece önemli.
Aksi halde küçük ve önemsiz gözüken yalar kısa sürede daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu nedenle bu yaralar ciddiyetle dikkate alınmalıdır. Kedilerin derilerinde meydana gelen yaralanmaların tedavi edilmesi için öncelikle derideki yaralanmaların nedeni bilinmelidir.
Bu tip yaralanmalar pek çok sebepten kaynaklanabilir. Bu sağlık sorununun nedeni tespit edildikten sonra mevcut nedeni ortadan kaldırmak için gerekli tedavi yapılır. Bazı deri yaralanmaları tedavi gerektirmeden kendiliğinden de iyileşebilir. Elbette yaranın tedavi gerektirip gerektirmediğinin anlaşılması için veteriner hekim muayenesi şarttır.
Kedilerde Deri Yaralarının Belirtileri
Kediler son derece hareketli canlılardır. Çeşitli sebeplerle derilerinde yaralar açılabilir. Kavga ederek, kesici bir alete basması sonucunda, düşme neticesinde yaralanabilirler. Küçük ve önemsiz deri yaralanmaları basit ilaç ve merhemlerle tedavi edilir.
Ancak bazı yaralanmalar için tedavi gerekir. Zira bazı deri yaraları üzerinde bakteriler ya da virüsler oluşur. Bu durum farklı sağlık sorunlarına neden olabilir. Dolayısıyla bu tür yaralanmalarda mutlaka uzman veteriner hekim muayenesi ve tedavisi gerekir.
Kanama, topallama, temas durumunda ağrı ve hassasiyet, ciltte derin kesi ya da yırtık kedilerde deri yaraları belirtileridir. Bazen gözle görülmez deri yaraları olabilir ya da bazen kedi sahipleri tarafından fark edilmeyebilir. Yara iltihaplanabilir, apse yapabilir. Bu da kedinin ateşlenmesine, keyfinin kaçmasına, neden olur.
Bununla beraber daha fazla belirti görülmesi de mümkün. Kusma, mide bulantısı, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir. Böyle belirtiler fark edildiği an vakit kaybetmeden veteriner hekime gidilmelidir.
Kedilerde En Sık Görülen Deri Yaraları
Bazı deri yaraları kedilerde daha sık görülür. Böcek ısırığı, yanıklar, deri üzerinde görülen çizikler, sıyrıklar, deri üzerindeki döküntüler. Kedi sahipleri kedilerini takip ederek belirtileri fark ederler ve veteriner hekimden destek alırlar.
Kedilerde Yara Tedavileri
kediler deri yaraları farklı tedaviler gerektirir. Veteriner hekim derideki yarayı muayene eder. Yaranın iltihaplı olup olmadığında, yaranın nedenine bakılarak doğru bir tedavi şekli belirler. Yaranın tedavisi sırasında dış ortama maruz kalmaması gerekir. Zira açık yaralar enfeksiyon kapar. Bu gibi risklerin olmaması için yara her gün temizlenir.
Daha sonra ilaç sürülür. Kedinin yaralarını yalamamaları, yaranın dış ortamla temas etmemesi için yara sarılır. Kediye bir yakalık takılır. Ancak bazı deri yaralanmalarında bandaj önerilmez. Yani yaranın açık kalması çabuk iyileşmesi bakımından önemlidir. Bu nedenle bandajlanmaz. Bu durumda da kediye yakalık takılarak kedinin yarayla teması kesilir.
Kedilerde Deri Yaralanmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kedilerde deri yaralanmaları durumunda kedi sahipleri tedavi sürecinde dikkatli olmalıdır. Veteriner hekim önerileri harfiyen yerine getirilmelidir. Veteriner hekim bu süreçte ne yapılması gerektiğini paylaşır.
Eğer ilaç içirilmesi gerekiyorsa kedi sahipleri bu ilaçları önerilen dozlarda kediye içirmelidir. Bununla birlikte tedavi süreci boyunca kedinin steril ortamda bulunması gerekir. Bu nedenle kedinin yattığı yer, vakit geçirdiği yer temiz tutulmalıdır. Mama ve su kapları da temizlenmelidir.
Kedilerin yaralanmamaları için de bir takım önlemler alınması da mümkün. Kesici ve delici aletler ortadan bırakılmamalıdır. Evde onlar için tehlikeye neden olacak nesneler kedinin bulunduğu alanlarda tutulmamalıdır. Bu konularda dikkatli olunursa can dostlarını tehlikelerden korumak daha kolay hale gelir.
Kedilerde Deri Yaralarının Takibi
Kedilerin derilerindeki yaraların tedavisi belli bir süreci kapsar. Yaranın çeşidi ve uygulanan tedaviye göre bu süre değişir. Bazı yaralar bir hafta gibi bir sürede iyileşir, bazıları iki üç günde kapanır. Bu süreç sona erdikten iki hafta sonra kedi tekrar veteriner götürülür ve gerekli kontrolleri yaptırılır. Tedavi sonrasında kontroller büyük bir öneme sahiptir. İhmal edilmemelidir.
Kedilerde Enfekte Olmuş Deri Yaraları
Kedi sahipleri kedilerindeki deri yaralarına baktıklarında bunun enfekte bir yara olup olmadığı hakkında fikir sahibi olurlar. Enfekte yaralar birçok belirti gösterirler.
Ciltte şişme meydana gelir.
- Kedi yaralı bölgede ağrı hisseder. Temas edildiğinde tepki verir.
- Yaranın olduğu bölgenin sıcaklığı diğer bölgelere göre daha yüksektir.
- Yaranın bulunduğu bölgede morarma, kızarıklık ya da farklı renk değişimleri görülür.
- Genel olarak kötü kokulu, kalıcı ve kanlı akıntı olabildiği gibi irine benzer akıntılar da meydana gelebilir.
- Kedi yaranın olduğu bölgeyi kullanmakta zorlanır. Söz gelimi, yara bacağındaysa topallayabilir, göbeğindeyse göbeğinin üzerine yatmayabilir.
- İshal ve kusma gibi belirtilerin görülmesi de muhtemeldir.
Kedilerde Deri Yaralanmaları için Bulundurulması Gereken Malzemeler
Kedi sahipleri kedilerde deri yaraları için evde bazı malzemeler bulundurmalıdırlar. Kedilerin ani yaralanmaları durumunda kediye müdahale edilmesi ve ilk tedavinin yapılması için aşağıda adı geçen malzemeler el altında olmalıdır.
- Yapışmayan gazlı bez
- Bandaj bandı
- Antiseptik solüsyon
- Yakalık
Yaranın solüsyonla temizlenmesi için şırınga (solüsyon şırıngaya konularak yaranın üzerine çok daha rahat bir şekilde sıkılır ve yara temizlenir.)
Elbette bu malzemeler ilk müdahalenin yapılması için acil durumlar ve daha basit, ciddi olmayan deri yaraları için çözümdür. Böylece kedinin yarasının enfeksiyon kapma riski azaltılır ve iyileşme süreci hızlanır. Ciddi yaralar varsa bu malzemelerle ilk müdahale yapılsa dahi mutlaka veteriner hekimin tedavisi gerekir.