Sevimli dostlarımız olan kedilerin davranışlarında sorunlar varsa kedi davranış problemleri hakkında bilgi edinilmelidir. Kediler fiziksel değişimler geçirmekle birlikte duygusal ve ruhsal sorunlar da yaşarlar. Bu duygusal durumlar, iniş çıkışlar onların davranışlarına yansır.
Kediler sevecen, sevgilerini gösteren hayvanlardır. Bunun tam aksi bir durum gözlemleniyorsa ve bu durum süreklilik gösteriyorsa davranış problemlerinden bahsedilebilir. Elbette bu noktada dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcut.
Kediler oldukça hassas hayvanlardır. Her şeyi hissederler ve hissettikleri duygulara göre davranışlar gösterirler. Bu nedenle ruh hali değişimleri gösterirler. Bunu da davranışlarıyla ifade ederler. Kedilerin davranış bozuklukları genelde psikolojik yani ruhsal durumlardan kaynaklanır. Kedilerin ruhsal durumları bozulduğunda anormal davranışlar sergileyebilirler.
Kedi sahiplerinin bunları gözlemlemesi gerekir. Eğer bu durum uzun süre devam ediyorsa kediler için risklidir. Uzun süren ruhsal bozukluklar onların hayata küsmelerine ve hayatla bağlarını koparmalarına neden olur. Bu nedenle mutlaka veteriner hekim desteği gerekir. Bu noktada profesyonel bir yardım çözümleyici olacaktır.
Kedilerde Davranış Bozuklukları Nelerdir?
Kedi davranış problemleri belli şekilde gruplandırılır. Depresyon, Agresyon, Anksiyete, Pica sendromu, Obsesif Kompülsif Bozukluk olarak gruplandırılır. Bu sağlık sorunlarının farklı nedenleri vardır. Öncelikle kedinin davranış bozukluğunun ne olduğu, neden kaynaklandığı bilinmelidir. Daha sonra veteriner hekimin önerileri doğrultusunda hareket edilir.
Depresyon
Kediler depresyon geçirirler. Depresyon hali çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Sahibinden yeterli sevgi ve ilgi görememe, sürekli yalnız kalması ve benzeri durumlar onların depresyon yaşamasına neden olur. Depresyon durumunda kedi saklanma ihtiyacı hisseder. Sahibinden kaçar ve gizli yerlerde zaman geçirir.
Çağrıldığında tepki vermez, kumu dışında yerlere dışkılar, yemek yemez, genelde hoşlandığı, yapmayı sevdiği her şeyden uzaklaşır. Kediler bu tür davranışlarda bulunuyorsa her hangi bir hastalığı yoksa bu davranışların nedeni depresyondur.
Agresyon
Agresyon durumları kedilerin her hangi bir tehlike anında, istemedikleri bir şey için zorlanmaları halinde gösterdikleri davranış bozukluklarıdır. Bu durumlarda kediler kendilerini korumak ve güvende tutmak için agresif hareketler yaparlar. Bu yaşadıkları stresten kaynaklanır. Tehlike olarak gördükleri durum sona erdiğinde agresyon durumu da sona erer.
Ansiyete
Kedilerde anksiyete insanlardaki gibidir. Yoğun kaygı, endişe ve korku durumlarında meydana gelir. Kediler güvende olduklarında ve güvende hissettiklerinde mutlu olurlar. Güvenini olmadığı her ortamda kaygılanırlar. Kedilerde anksiyete durumunda hayvan saklanmak ister. Bununla beraber yalnız olmayı tercih eder. Bu durum veteriner giderken de kendini gösterir. Kedi aşırı bir korku içine girer. Saldırgan davranır ve sürekli miyavlar.
Pica Sendromu
Kedilerin ip, kumaş, kum ya da tel gibi maddeleri yeme eğilimi varsa bu durum pica sendromu olarak adlandırılır. Kedinin stres, anksiyete ve depresyon durumları pica sendromuna neden olur. Bu rahatsızlık için tedavi gerekir. Bunun için kediye mineral, vitamin ya da kalsiyum takviyeleri uygulanır.
Kedilerde Davranış Bozukluklarının Nedenleri
Kedi davranış problemleri en temel nedeni sevgisizliktir. Kedi sahibinden sevgi görmek ister. Bunu her zaman hissetmek ihtiyacı duyar. Sevginin azaldığı ve hissettirilmediği dönemlerde kedilerde davranış bozuklukları söz konusu olur.
Sosyalleşme sorunlarıdır. Kediler yeteri kadar sosyalleşemediklerinde davranış bozuklukları gösterirler. Kedilerin daha yavruluk dönemlerinde sahiplenilmeleri, insanlarla bir arada olmaları, diğer evcil hayvanlarla etkileşim içinde kalmaları onların sosyalleşmesini sağlar. Sosyalleşen kedilerin en iyi iletişim aracı oyundur. Kedi oyun oynayarak sahibinin ve çevresindeki insanların ilgisini çeker ve istediği ilgiyi görür. Yani oyun onun için en iyi iletişim aracı ve bir vasıtadır.

Oyun konusu oldukça önemli. Eğer kedilerle sert oyunlar oynanırsa ve ona sert davranılırsa bu onun gerilmesine, saldırganlaşmasına, sinirli ve stresli bir hale gelmesine neden olur.
Diğer önemli bir neden kedilerin yalnız kalmalarıdır. Uzun süreler evde yalnız kalan, sahibinden ayrı kalan kediler depresif olurlar ve saldırgan davranışlar sergilerler. Özellikle yoğun iş hayatı olan kişilerin kedileri gün boyu evde yalnızdır ve bu yalnızlık kedilerin davranış bozukluklarına neden olur.
Kediler kızgınlığa bağlı olarak da davranış bozuklukları gösterebilirler. Kedilerde çiftleşme isteği onların davranışlarını değiştirir. Söz gelimi; nesnelere yönelirler, alanın çeşitli yerlerine idrar bırakırlar, yüksek sesle ve uzun süreli miyavlar ya da garip sesler çıkarırlar. Bütün bunlar beraberinde stres ve kaygıyı da getirir. Belli süre sonra da davranış bozuklukları olarak kendin gösterir.
Kediler alışkanlıklarına bağlıdırlar. Onlar günü rutin bir şekilde geçirmeyi severler. Söz gelimi beslenme saatleri, uyku zamanları bellidir. Oyuncaklarının yerlerini bilirler ve oynamak istediklerinde oyuncaklarını aynı yerde bulmak isterler. Bu noktada kedinin rutininin bozulması halinde kedi de stres başlar.
Kedilerde Davranış Bozukluklarının Çözümleri
Yukarıdaki nedenlere dikkat edilmelidir. Kedi sahipleri kedilerin strese girecekleri hususları ortadan kaldırırlarsa bu sorunu çözerler. Kedileri stresten uzak tutmak ve depresyona girmelerini engellemek son derece önemli. Zira kedilerde depresyon ciddi bir sağlık sorunudur ve mutlaka bu sağlık sorununun üzerine gidilmelidir.
Kedilerde davranış bozuklukları için ilk olarak kedinin neden bunu yaşadığı dikkate alınır. Kedinin kendini güvende hissetmesi, rutininin devam ettirilmesi, yeterince sevgi ve ilgi gösterilmesi kedinin kendini rahat ve huzurlu hissetmesini sağlar. Yani hayvan olumsuz duygularından arınır. Buna bağlı olarak davranış bozuklukları da geçer. Bununla beraber veteriner hekimin tavsiye ettiği ek gıdalar ve ilaçlarla da bu tür ruhsal sorunlar çözülür. Yine bu konuda Kedilerde Depresyon Belirtileri ve Tedavisi konulu yazımızı detaylıca inceleyebilirsiniz.