Sindirim sisteminde sıvıların ve yiyeceklerin normal akışını engelleyen kedilerde bağırsak tıkanması, son derece ciddi sağlık sorunları arasında yer alıyor. Fark edildiği an hiç zaman kaybedilmeden veteriner muayenesi gerektirir.
Bağırsak tıkanmasının önüne geçilmesi ya da hangi belirtiler sonrasında farkına varılacağı gibi konularda ne kadar fazla bilgiye sahip olunursa, ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçların önüne geçilmesi de o denli mümkün hale gelmiş olur.
Kedilerde Bağırsak Tıkanması Nedir?
Kedilerin sağlığı açısından oldukça ciddi bir durum olan bağırsak tıkanıklığı, sağlık açısından kritik sağlık sorunları arasında yer alır. Bağırsak ve midenin tamamen ya da kısmen tıkanması ile ortaya çıkan tıkanıklık, kedilerde sıklıkla görülen sağlık sorunları arasında yer alır. Tıkanmayla beraber bağırsaktaki ya da midedeki besinlerin, salgıların akışının kısıtlanmasına sebebiyet verebilir. Kedilerdeki bağırsak tıkanıklığı kısmi, tam, lineer olmak üzere üçe ayrılır.
Tam bağırsak tıkanmasında bağırsak bölgesindeki herhangi bir yerin tamamı tıkanır. Kısmi bağırsak tıkanmasında ise bazı maddeler kedinin bağırsak kısmından geçebilir. Bunun sonucunda tam tıkanıklık ile benzer semptomlar görülse de bunların şiddeti daha hafif olabilir. Bazı durumlarda ise ilk zamanlarda kedide herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Daha sonrasında durum ancak ölümcül hal alınca anlaşılabilir.
Lineer bağırsak tıkanıklığı ise misina, tel, ip gibi nesnelerin kedi tarafından yutulması sonrasında meydana gelir. Böyle olunca erken evrelerde belirti görülmüyor olsa da bağırsak düğümlenmeleri oluşur. Bağırsakların oksijensiz kalması ya da yabancı cismin bağırsak duvarını keserek kanı içeriye sızdırması beraberinde kötü sonuçları getirir. Böylesi durumların olmaması adına kedi sahiplerinin her zaman dikkatli olması büyük bir öneme sahiptir.
Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Belirtileri
Meydana gelebilecek olası kedi bağırsak tıkanması durumunda, aşağıdaki belirtilerin bazıları kendini gösterir;
- Karın ağrısı
- İnleme ya da ağlama
- Halsizlik
- Kusma
- Normal ya da kanlı ishal, kabızlık
- Karın bölgesinde şişlik
- Karın ağrısı
- Normalden çok daha az dışkılama
- Yüksek ateş
- Yeme konusunda isteksizlik
- Saldırganlık durumunda artış
Bu belirtilerin görülmesi sonrasında kedinin durumu takip edilmeli ve zaman kaybetmeden veterinere gidilmelidir.
Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Sebepleri
Kedilerin bağırsaklarında tıkanma oluşmasındaki temel sebep, yabancı cisimleri yutmalarıdır. Özellikle de küçük ve tecrübesiz kediler yabancı nesneleri çok daha sık yutma eğilimi gösterirler. Bunun yanı sıra boşaltım ve sindirim sisteminde şiddetli düzeyde iltihaplanma olması, dışarıya atılmamış tüy yumakları, bağırsak bükülmesi, mide çıkışında tıkanıklık olması, fıtık, polipler ve tümör de bağırsak tıkanıklığına sebebiyet verebilir.
Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Teşhisi
Bağırsak tıkanıklığı şüphesiz ile veterinere getirilecek kedinin ilk aşamada detaylıca muayene edilmesi gerekiyor. Muayene öncesinde tıbbi geçmiş incelenir. Semptomların ne zaman başladığı, yeme alışkanlıkları ve etrafında hangi yabancı cisimlerin olduğu gibi sorular kedi sahibine sorulur.

Fiziki muayenenin yapılması sonrasında da standart laboratuvar testleri yapılır. İdrar tahlili, kan tahlili, elektrolit paneli, ultrason gibi yöntemler ile teşhis yapılır. Kimi durumlarda ise endoskopi gerekir. Bu yöntem, üzerinde küçük kamera bulunan tüpün ağızdan mideye yönlendirilerek incelenmesi anlamına gelir. Böylece tıkanıklığın olup olmadığı rahatlıkla anlaşılabilir.
Kedilerde Bağırsak Tıkanıklığı Tedavisi
Tedavi sırasında önemli olan şey kedinin sağlık durumunun stabilize edilmesidir. Elektrolit dengesizliği ya da dehidrasyon olan kedilerde bu konu son derece önemlidir. Nesne ilk yutulduğu ve daha mideye inmediği durumda zorla kusturma yapılır. Tüy yumağı gibi akışkan hale gelebilecek nesneler yutulduysa, ameliyatsız tedavi tercih edilir.
Veteriner tarafından uygulanacak müshil tedavisi ile tıkanıklığın giderilmesi sağlanabilir. Endoskopi aracılığı ile tıkanıklığın giderilememesi durumunda ise ameliyatla tedavi süreci başlar. Anestezi uygulanan kediye cerrahi müdahale yapılarak yabancı cismin çıkartılması sağlanmış olur.
Kedinin ameliyat sonrasında kesinlikle dikişlerini yalamaması gerekir. Bunun için kedilerde bağırsak tıkanması ameliyatı sonrasında gerekirse özel yakalıklar kullanılmalıdır. Evde iyileşme sürecine girmiş olan kedide enfeksiyon ya da dehidrasyon belirtileri çok iyi şekilde gözlenmelidir.
Özellikle ameliyattan sonraki birkaç gün bağırsaklarda tahriş oluşmaması adına hafif yiyecekler verilmelidir. Genel olarak ameliyatın gerçekleştirilmesinin ardından 7 ila 10 günlük süre sonunda dikişler alınır ve kedi normal yaşamına geri dönmeye başlar.
Kedilerde Kabızlık Tedavisi Sonrasında İyileşme
Veterinerin doğru müdahalesi sonucunda gerekli adımların gecikmeden yapılması ile beraber tıkanıklık ile alakalı sorunlar olumlu şekilde çözüme ulaştırılır. Cerrahi komplikasyonların ortaya çıkmaması bu aşamada oldukça önemlidir.
Özellikle de ameliyat süreci sonrasında kedinin gerek görülüyorsa klinikte yatması, yaralarının daha hızlı şekilde iyileşmesi konusunda istenilen sonuçları ortaya koyar. Gerekli görülmesi durumunda kesinin ağrılarının azaltılması amacı ile antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete edilerek bunların kullanılması istenebilir. İyileşme sürecinin doğru şekilde takip edilmesi ile beraber iyileşen kedi taburcu edilir.
Kedilerde Bağırsak Tıkanması Oluşumunu Önleme
Kediler genel olarak meraklı canlılardır. Bundan dolayı da yaşam ortamında farklı ve yeni gelen şeyleri inceleme eğilimi gösterirler. Attıkları adımlar sonrasında da kimi zamanlar istenmeden de olsa yabancı cisimleri yutabilirler. Böylesi durumların oluşmaması adına kedi sahiplerinin dikkatli olması oldukça büyük öneme sahiptir.
Özellikle de daha öncesinde bağırsak tıkanıklığı yaşamış olan kedilerin sahiplerinin dikkatlerini arttırmaları gerekir. Başta çöp kutularının üst kısımlarının kapatılarak erişiminin engellenmesi olmak üzere kediler için tehlikeli olan nesnelerin onların ulaşamayacakları yerlere konulması gerekir. Ayrıca yavru kediler bu konuda sıklıkla rahatsız olabilmektedirler. Yavru Kedilerde Sıkça Görülen Hastalıklar yazımızı da inceleyerek çözüm önerilerini görebilirsiniz.