Kedi bıyıkları, kedilerin daha sevimli ve hoş görünmelerini sağlayan yapılardır. Fakat görüntü güzelliği dışında tahmin edilmesi zor olan oldukça önemli işlevleri de bulunur.
Kedi Bıyıkları Ne İşe Yarar?
Kedilerin bıyıkları kendilerini sevimli gösterir. Aynı zamanda vücudun dengesini sağlayan uzuvlardandır. Denge organı kulak olarak bilinir ve bu bilgi yanlış değildir fakat kedilerde bıyıklarda denge kurulmasını sağlar. Kediler her şeyi ilk olarak bıyıkları ile algılarlar. Kedi bıyıklarında özel algı reseptörleri bulunur ve normal kıl ve tüy yapılarından farklıdır.
Bu sayede kediler kendilerine zarar verecek şeyleri gözleri görmüyor olsa bile önce bıyıklarıyla algılarlar. Kulak organının zarar görmesi sonucu kedilerde yürüyüş bozukluğu gibi denge problemleri meydana gelebilir. Bıyıkların zarar görmesi sonucu kulaklar kadar belirgin problemlerle karşılaşılmayacaktır.
Bıyıksız Kedi Olur Mu?
Kedi bıyıkları insanlar tarafından kesilmediği ve başka hayvanlarla kavga edilmesi sonucu zarar görmediği müddetçe var olur. Doğuştan bıyıksız olan kedi olmaz. Albino hastası olarak dünyaya gelen kedilerde bıyıkların fark edilmesi diğer kedilere oranla daha zor olmasına karşın yine de vardır.
Doğuştan yapısal olarak tüysüz olan cins kediler vardır. Bu hayvanların derilerinin üzerinde diğer kedilerin aksine tüy bulunmaz ve deri hastalıklarına daha yatkın olurlar. Fakat doğuştan kıl yapısına sahip olmayan bu hayvanlarda da bıyık mevcuttur.
Kedilerin Bıyıkları Tıraş Edilir Mi?
Özellikle evde yaşayan kediler birçok kişi tarafından tıraş edilir. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi dökülen tüylerle baş edememe ya da alerjik rahatsızlıklardır. Kediler tıraş edilseler bile kafa bölgelerine dokunulmaz.
Bunun temel sebebi kafası tıraşlanmış kedilerin görsel olarak hoş görünmemesidir. Aynı zamanda bıyıklar ve kaşlar da kafa bölgesinde bulunur ve tıraşlama esnasında bunlara zarar verilmek istenmez. Denge uzuvları olarak bilinen bıyıklar tıraş edilmemelidir.
Kedimin Bıyıkları Zamanla Kısalır Mı?
Kedi bıyıkları zamanla kısalmazlar. İnsan saçlarında meydana gelen çatallanma, kırılma gibi durumlar durduk yere kedilerin bıyıklarında meydana gelmez. Eğer kedilerin bıyıklarında kısalma fark edilirse kesilmiş olması ya da yanmış olabileceği akla getirilmelidir. Kedilerin bıyıkları bazen kopabilir. İnsanlardaki saç dökülmesi olarak düşünülürse normaldir ve yerine yenisi çıkacaktır.

Fakat yanma sonucu kısalma söz konusuysa mevcut bıyık eski uzunluğuna gelmeyebilir. Bu durumda kedi bıyık değiştirme sürecine girmediği müddetçe uzama meydana gelmeyecek ve kısa bıyıklarla hayatına devam ede Aynı durum bıyıkların kesilmesi sonucu kısalmasında da geçerlidir.
Kedimin Bıyıkları Nasıl Zarar Görür?
Ev kedilerinin bıyıkları özellikle evde küçük çocuk varsa zarar görebilir. Çocuk oyun esnasında kedinin bıyıklarını çekmek suretiyle koparabilir. Yine ev kedilerinin aşırı hareketli olmaları istemsiz olarak kedilerine zarar vermelerine neden olabilir. Evde birden fazla kedi bulunması halinde oyun esnasında da kedilerin bıyıkları zarar görebilir.
Kedilerin alanları belli olmadığı taktirde ve kuralsız büyütülmüş bir evde başta mutfak tezgâhı olmak üzere kendileri içi n uygun olmayan yerlerde gezinebilirler. Bu durumda ocaktan gelen ısıyla ya da ocak üzerinde bulunana sıcak maddenin ısısıyla bıyıklarda yanmalar oluşabilir.
Kedilerin bıyıklarının zarar görmemesi için dikkat edilecek hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Evde küçük çocuk varlığında gözlem altında oyun oynamalarını sağlamak
- Birden fazla kedi olması durumunda kedilerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesini sağlamak
- Aşırı hareketli kediler için enerjilerini kendilerine zarar vermeden atabilecekleri parkurlar hazırlamak
- Kedileri yavruyken tezgâh üstüne çıkmamaları konusunda eğitmek
Tezgâh üzerinde fazla dolaşan kedilerin genellikle bıyıklarının yandıkları gözlemlenir. Bu durum oldukça tehlikeli olabilir.
Kedi Bıyıkları İçin Özel Bakım Gerekli Midir?
Kedi bıyıkları insan bıyıkları gibi özel bakıma ihtiyaç duymaz. Kaş kirpik serumu gibi serumların kedilerin bıyıklarını da besleyebileceğine dair yanılgılar mevcuttur. Bu serumlar kedilerin bıyıklarını beslemek yerine büyük hasar ve zararlara da yol açabilir. Kedilerin tüy bakımları için yapılması gereken şeylerin dışında ekstra bir şeye ihtiyaç yoktur.
Kedilerde tüy bakımı esasında deri sağlığı açısından önemlidir. Hayvanların deri sağlığına dikkat edildiği taktirde tüy yapılarının da değişti ve güzelleştiği görülecektir. Aynı durum bıyıkların kopmalara daha dayanıklı ve sağlam olmasını da sağlar. Kediler belli zaman aralıklarında tüy değiştirir gibi bıyık değiştirebilirler.

Gerçekten dikkatli olan kedi sahipleri dışında bu durum ancak düşmüş olan bıyığın görülmesiyle fark edilir. Aşırı miktarda düşmüş bıyık görülmediği müddetçe panik yapılabilecek bir durum yoktur. Düşen bıyık yerine yenisi kısa sürede gelecektir. Kedilerin bıyıklarını değiştirmeleri diş değiştirmeleri gibi düşünülebilir. Yaş alan kedi daha uzun ve kalın bıyıklara ihtiyaç duyacak ve vücut bu ihtiyacı giderecektir.
Kedimin Bıyıkları Zarar Görürse Ne Olur?
Kedilerin bıyıklarının nasıl ve ne derecede zarar gördüğü önemlidir. Bazen kediler mutfak tezgahlarının üzerine çıkmayı ve dolaşmayı alışkanlık haline getirir. Bu gibi durumlarda ocağa yaklaşılması sonucu bıyıklar yanabilir. Bıyıkların sadece uç kısımlarından yanması onlara bir zarar vermeyecektir. Zaten kediler de bunu hissetmedikleri için geri çekilmezler.
Fakat deriye kadar intikal eden ciddi yanıklarda mutlaka ve acil surette veteriner kliniğine gidilmesi gerekir. Kedilerin bıyıklarının sonradan zarar görmesi ve en kötü olasılıkla yok olması durumlarında bile hayati bir problem meydana gelmeyecektir. Bunun sebebi doğadaki birçok canlıda olduğu gibi kedilerde de inanılmaz hızlı bir şekilde gelişen adaptasyon yeteneğinin varlığıdır.