Kediler ne zaman doğurur sorusunun cevabı merak edilmektedir. Beslenme ve vücut yapılarına göre kediler 6 ya da 9 aylık olduktan sonra doğurganlık özelliğine kavuşurlar. Kedilerin hamilelik süreleri ortalama 2 aydır.
Bu kediler arasında değişkenlik gösterir ve 60 – 70 gün olduğu görülür. Sağlıklı bir kedi yılda ortalama 3 defa doğum yapabiliyor. Her doğumda en 2 en fazla 5 yavru doğurabiliyorlar. Kediler, evcil ve doğurgan olan hayvanlardır.
Kediler hassas bir vücut yapısına sahiptir ve hamilelik süreçlerini zorlu geçirebiliyor. Kedi sahipleri, kedi bakımı hakkında bilgi sahibi olurken, kedilerin hamilelik ve doğum süreçleri hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.
Kedilerde Hamilelik
Kediler yılda birden fazla doğum yaptıkları için ne zaman hamile kalacakları bilinmez. Çiftleşen dişi kedi, çiftleşme sonrası 24 saat içerisinde hamile kalabilir. Hamilelik belirtileri ise 12- 24 günde ortaya çıkmaya başlar. Kedilerde hamileliğin ilk belirtileri, iştah artışı, kilo alımı, meme büyümesi, davranış değişiklikleri gibi kendisini gösterebilir.
Hamilelikleri belirginleştikçe kedilerin hem uzuvları hem de sinir sistemi olgunlaşmaya başlar. 24. Günden sonra karnı büyümeye başlayacaktır. Bu süreçte kedinin beslenmesine dikkat edilmelidir. Özellikle çiğ yiyecekler verilmemelidir. Çiğ yiyecekler, iç parazite neden olur ve bu kedi ve karnındaki yavruları için sakıncalıdır.
Kedilerde Hamilelik Süresi
Kedi sahibi olanlar, hamilelik belirtileri ve süresini inceleyerek, kedilerine nasıl bakmaları gerektiğini öğrenmelidir. Kediler ne zaman doğurur sorusu ile tüm süreç hakkında bilgi sahibi olunabilir. Kedilerin hamilelik süresi, kedinin ırkına, cinsine ve yaşam şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu genelde 58 ile 67 gün arasında oluyor.
Kedinin çiftleşme zamanını takip edenler, hamilelik süresini ve ne zaman doğum yapacağını da tahmin ederler. Kedilerin vücut gelişimlerinin doğum yapacak duruma gelmesi, kedi cinsine göre 6 ya da 9 aydır. 9 aylık olan bir kedi, kızgınlık döneminde çiftleşirse hemen hamile kalır ve 2 sonra doğum yapar.
Kedilerde Doğum Hazırlığı
Hamilelik sürecinin sonuna yaklaşan kediler, birkaç gün öncesinden bazı belirtileri gösterir ve doğumunun yaklaştığını haber verir.
Kedilerde doğum öncesi hazırlık belirtileri şunlardır:
- Kendisine yuva yapması,
- Huzursuz davranışlar,
- Tuvalet ihtiyacını sık sık gidermesi,
- Vajinal salgıların görülmesi,
Kedisinin hamilelik sürecini yakından takip edenler, doğum yapacağı yeri hazırlar. Ancak kedi burayı kabul etmez, kedisi farklı bir yer seçerse ısrarcı olmamak gerekir. Kedi kendisini rahat hissettiği yerde doğumunu daha rahat yapacaktır. Hamilelik sürecinde ve doğum öncesinde veteriner kontrolünden geçirmek, sağlıklı bir doğum süreci için önemlidir. Hamile kediler için düzenli veteriner ve sağlık kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Doğum Süreci
Kediler ne zaman doğurur? Kediler hamile kaldıktan sonra 60 – 70 gün içerisinde doğurur. Sağlıklı bir hamilelik süreci geçiren kediler, doğumdan birkaç gün ya da birkaç saat önce endişeli ve huzursuz bir davranış sergilerler.
Her doğumda birden fazla yavru doğduğu için doğum süreci başladığında, doğum süre 24 saat içerisinde tamamlanabiliyor. Kediler doğum yaparken sessiz olur ve 24 saat içerisinde tüm yavrularını doğurmuş olurlar. Doğum süreci başladığında, her yavrunun doğumu arasında ortalama 15 ile 60 dakika süre olabiliyor.
İlk doğumunu yapan kedilerin genelde 2 – 4 yavru doğurduğu görülür. Daha sonraki doğumlarda bu sayı, 5, 6, 7 olabiliyor. 7 yavru fazla görülen bir durum değildir. Ancak kedinin fiziksel yapısına, beslenmesine göre değişebilir. Doğum sürecinde kedi takip edilmeli ve ihtiyaç duyulursa veteriner desteği alınmalıdır.
Doğum Öncesi Ve Sonrası Beslenme
Kedilerin hassas vücut yapıları, her zaman beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiriyor. Kedilerin hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında belirli bir beslenme programının kullanılması önemlidir. Hamilelik sürecinde, vücut direncinin yüksel olması ve karnındaki yavrularının iyi gelişebilmesi için yüksek kaliteli gıda ve özel mamalarla beslenmelidir.
Özellikle çiğ gıdalar verilmemelidir. Çiğ gıdalar, kedilerde iç parazitlenmeye neden olabilir. Bu kedinin iç organları ve yavruları için tehlikeli bir durumdur. Doğum sonrası beslenmede de yeterli miktarda su tüketmesi sağlanmalıdır. Tüm bakım ve beslenme önerileri için her zaman veterinerden destek alınmalıdır.
Doğum Sonrası Bakım
Kediler doğumlarını tamamladıklarında, tüm yavrularını yalayarak temizler. Anne kedinin doğum sonrasında iyi bir bakıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Yavrularını temizlerken ve emzirirken yardımcı olunabilir.
Doğum sonrasında veteriner kontrolü, hem anne kedi hem de tüm yavruları için önemlidir. Kediler annelik içgüdüsü ile tüm yavrularını korumaya çalışacaktır. Bunun için rahat ve temiz bir ortam sağlanmalıdır. Beslenmeleri için yüksek vitaminli gıdalar verilmeli, gıda seçimleri de veteriner tavsiyesine göre yapılmalıdır.
Kedilerde Doğum Kontrolü
Kediler, yılda 3 – 4 defa doğum yapabilen hayvanlardır. Her doğumda 2 – 5 arası yavru doğurabiliyor. Aşırı üremeyi önlemek için kedilerde doğum kontrolü yöntemleri kullanılması önemlidir. Bunun için en iyi yöntem kısırlaştırmadır.
Kısırlaştırma işlemi kontrolsüz üreme ve kedinin sağlığı açısından büyük önem taşır. Kısırlaştırma işlemleri, veteriner tarafından yapılır ve ne zaman kısırlaştırma işleminin yapılması gerektiği konusunda bilgi alınmalıdır. Bu konuda detaylı bilgi almak için Kedilerde Kısırlaştırma konulu makaleyi inceleyebilirsiniz.

Hamilelik Sürecinde Veteriner Takibi
Kedilerde hamilelik belirtileri görülmeye başlandığında, veteriner takibi başlatılmalıdır. Hamilelik sürecinde, fiziksel ve davranışsal değişiklikler gözlemlenebildiği için sürecin veteriner takibinde devam ettirilmesi önemlidir.
Özellikle ilk doğumunu yapacak olan kedilerde deneyim farklılığı olduğu için süreçte farklı değişkenlikler görülebilmektedir. Hamilelik ve doğum sürecinin yakından izlenmesi, veteriner takibinde olması, kedinin sağlığı için önemlidir. Kedilerde hamilelik dönemine ilişkin tüm detayları Kedilerde Hamilelik Dönemi konulu yazımızda bulabilirsiniz.