İnsanlarda olduğu gibi kedilerde mantar enfeksiyonu sıklıkla görülebilir. Ağırlıklı olarak Micrısporum, Candida ve Trichopyton cinslerinden dolayı ortaya çıkan mantar türlerinden dolayı kedilerde tırnak, kulak ve deri enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek mantar enfeksiyonunun ortaya çıkması sonrasında mutlaka gerekli tedavinin yapılması gerekir. Aksi halde mantar enfeksiyonu kedilerde çeşitli sorunların meydana gelmesi anlamını taşır.
Kedilerde Mantar Hastalığı Nedir?
Çeşitli mantarların kedinin vücudunda enfeksiyona sebep olması ile beraber mantar hastalığı ortaya çıkar. Kedilerdeki mantar enfeksiyonu, bulaşıcı tarzdaki hastalıklar arasında yer alır. Hangi çeşit olursa olsun mantar organizması kedinin bedenine girmesi ile beraber bütün organların üzerinde hızlı şekilde yayılım göstermeye başlar. Bundan dolayı da mantar hastalığı ile beraber gözler, akciğerler ve lenf yumruları risk altına girer.
Mantar Hastalığı Ne Şekilde Bulaşır?
Mantarların en sık şekilde görüldüğü ve yayılım gösterdiği zamanlar kış ve sonbahar gibi nemin yüksek olduğu dönemlerdir. Bundan dolayı da kış ayları başta olmak üzere mevsim geçişlerinde ve nemli iklimlerde kedilerin mantar enfeksiyonu ile karşı karşıya kalması son derece yüksektir.
Bağışıklığı zayıflamış olan hasta ya da yaşlı kedilerde, daha az seviyede bağışıklık geliştirmiş yavru kedilerde, Persian ve Chincilla gibi uzun tüylere sahip olan kedi türlerinde sıklıkla mantar hastalığı görülebilir. İnsanların ve kedilerin ortak olarak kullandıkları alanlarda mantar hastalığını kedilerden insanlara bulaşma riski bulunur.
Kedilerde Mantar Hastalığı Belirtileri
Kedilerde ortaya çıkan mantar hastalığının belirtileri genellikle boyun ve baş bölgesinde kendini gösterir. Bulaşmış olan mantarın türüne göre belirtiler hafif ya da ağır düzeylerde seyredebilir.
Kedilerde mantar hastalığının başlıca belirtileri ise şunlardır;
- Halsizlik ve yorgunluk
- Kötü koku
- Kedinin fiziksel aktivitelerinde azalma
- Burunda kanlı akıntı
- Tüylerde dökülme

- Deride ve deri altında lezyonlar
- Deride yağlanma
- Göz problemleri
- Hapşırma
- Nefes darlığı
- Ateş
- Depresyon
- Öksürük
- Nadir durumlarda körlük ve felç
İleride yaşanabilecek olumsuz durumların giderilmesi adına kedilerde mantar hastalığının belirtilerinin görülmesi ile beraber zaman kaybetmeden veteriner ile iletişime geçilmelidir.
Kedilerde Mantar Hastalığının Teşhisi
Belirtilerin ortaya çıkması sonrasında veterinerin kesin tanıyı koyması adına farklı yöntemleri kullanması gerekebilir. Bu yöntemler ise başta kan tahlili ya da tam kan sayımı olmak üzere CBS testi, röntgen, biyokimyasal kan muayenesi, idrar tahlili, deri lezyonlarının mikroskop altında incelenmesi, Wood lambası ve kediye anestezi verilerek endoskopi yapılmasıdır.

Veteriner tarafından gerçekleştirilecek tetkiklerin ardından eğer ki kedide mantar hastalığı olduğu kesinleşirse, hastalığın hangi evrede olduğuna göre tedavi planlaması yapılır.
Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavisi
Sağlıklı yapıya sahip olan kedilerde mantar hastalığı ortaya çıkması durumunda çoğunlukla bir ila iki hafta içerisinde belirtiler kendi kedine ortadan kaybolabilir. Ancak bu durum her zaman geçerli olmadığı için kedide mantar belirtilerinin görülmesi ile beraber mümkün olan en hızlı şekilde veterinerle iletişime geçilmesi gerekir.
Böylece hastalığın gerek insanlara gerekse diğer hayvanlara bulaşma riskinin de ortadan kaldırılması sağlanır. Mantar hastalığının tedavi edilmemesi sonucunda hastalığın kronik bir hal alabileceği unutulmamalıdır.
Kedilerde ortaya çıkan mantar hastalığı tedavi edilmezse hızlı şekilde bütün vücuda yayılır ve farklı enfeksiyonların oluşmasına sebebiyet verebilir. Enfeksiyonlar sonucunda ise kedilerin bütün tüyleri dökülebilir ya da ciltlerinde derin yaraların oluşması söz konusu olabilir.
Deride kendini gösteren mantar hastalığının tedavisi için genel olarak mantar önleyici ilaçlar ve tropikal merhemler kullanılır. Kedinin cilt yapısında ya da burnunun iç kısmında lezyonların oluşması durumunda ise mutlaka bunların alınması gerekir.

Evde Kedi Mantar Hastalığı Tedavisi
İnsanlar kedilerde mantar hastalığının tedavisi için mutlaka veteriner tarafından önerilen yardımcı tedavileri dikkatlice uygulamalıdır. Gerekli bilgileri elde etmeden kullanılacak ürünler kedilere yarardan çok zarar verebilir.
Olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalmak istemeyenler, veterinerleri tarafından önerilen şampuanları ve antifungal ilaçları önerilen şekilde düzenli olarak kullanmalıdır. Bunun yanı sıra mantar hastalığından dolayı enfekte olmuş bölgelerin temizlenmesi adına antiseptik solüsyonlar tercih edilebilir. Mantar hastalığı ile karşı karşıya kalmış kedilerin hijyenlerine özen gösterilmeli ve iyileşme süreçlerinde izole edilmeleri gerekir.
Böylece mantar hastalığının diğer insanlara ve hayvanlara bulaşma riski de minimum düzeylere indirilir. Evde gerçekleştirilen tedavi kesin sonuçların elde edilmesini sağlamaz. En iyi sonuçların elde edilmesi için bu tedavi mutlaka veteriner tarafından gerçekleştirilecek tedavi ile birlikte sürdürülmelidir.
Kedilerde Mantar Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Pek çok kişi kedilerde mantar hastalığının çoğu zaman kendi kendine geçmesinden dolayı tedaviye gerek olmadığını düşünebilir. Fakat mantar hastalığının tedavi edilmemesi sonucunda hastalık kedinin vücuduna hızlı şekilde yayılır. Bunun sonucunda ise enfeksiyon vücuttaki diğer bölgelere hızlı şekilde yayılmaya başlar.
Böylece ilk başlarda sınırlı bölgede kendini gösteren sorunlar daha geniş bölgelerde ortaya çıkar. Son derece bulaşıcı olan bu hastalığın tedavi edilmemesi sonucunda diğer hayvanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan insanlara bulaşması son derece muhtemel olur.
Kısa sürede kendini gösterebilecek olumsuz durumların önüne geçmek adına mutlaka kedide mantar hastalığı belirtilerinin görülmesinden hemen sonra hem kedi hem de aynı yaşam alanındaki canlıların sağlığı için gerekli tedavi programlarına başlanması gerekir. Böylece kendini gösterebilecek olası sorunların önüne geçilmiş olunur.